2024. márc. 19.

Jon Bon Jovi ...

 Általában bírom a rekedtes hangú zenészeket, köztük is talán leginkább Bon Jovit. Nem sok külföldi nagyágyú hazai koncertjére jutottam el, ezek egyike az övé volt. Emlékszem, 1993. szeptember 1-én az MTK Hungári körúti stadionjában csápoltam felnőtt fejjel a fiúknak és az előzenekaruknak, Billy Idolnak. Mellesleg őt is csíptem, White Weddingje az egyik kedvencem (volt). Na, de mit is kell tudni kedvencünkről, akiről a minap azt találra leírni egy újságíró, hogy hangszál-sorvadása miatt meg kellett műteni és bár Jon szorgosan gyakorol, még egyáltalán nem biztos, hogy visszatérhet a színpadra.

Az eredeti neve John Francis Bongiovi Jr., apai ágról szicíliai olasz, anyai ágról német és orosz származású. Karrierje során kiadott két szólóalbumot és tizennégy albumot az együttesével. Alkotó tevékenysége mellett a Philadelphia Soul nevű amerikaifutball-csapat társtulajdonosa és nem mellesleg számos filmszerepet is magáénak tudhat sűrű munkássága részeként. Ezek közül talán a legismertebbek az U-571, egy tengeralattjárós háborús film Matthew Mcconaughey-vel, valamint a Szilveszter éjjel rengeteg nagyágyúval. Dalszerzője volt a Spaceballs (Űrgolyhók) és a Vadnyugat fiai 2. c. filmeknek.

Kamaszkorában alapította első együttesét jóbarátjával, Bryan Rashbaummal. New Jersey klbujaiban léptek fel, valamint sok időt töltöttek unokatestvére hangfelvétel-készítő stúdiójában, a Power Station Studioban. A takarításért cserébe lehetősége nyílt demok készítésére ismert zenészek együttműködésével. Az első száma a Runaway volt, amit a helyi, majd más, nagyobb piaccval rendelkező rádióállomások játszottak le. Felismerve, hogy állandó csapat kell, kapcsolatba lépett későbbi társaival, köztük Richie Samborával és Tico Torresszel. Richie Joe Cockerrel turnézott, Tico pedig Miles Davisszel készített felvételeket, és élőben zenélt az Operaház fantomjában. Régi barátja, Bryan kilépett és főiskolára ment, de amikor Jon felhívta, hogy új együttest alapít, félbehagyta tanulmányait és csatlakozott hozzájuk. 

A kliencvenes évek elején Jon és Richie sikeres szólólemezeket adtak ki. Jon elbocsátotta az egfyüttes managerét, pénzügyi tanácsadóit és ügynökeiket. Saját kezébe vette az ügyek intézését és megszületett a Keep the Faith. a jól lebonyolított stílusváltás eredményeképpen a Bon Jovi volt az egyetlen olyan amerikai pop-metál zenekar, amely meg tudta őrizni rajongóit. Változtattak az arculatukon is, ami olyan jól sikerült, hogy még a CNN híreiben is megemlékeztek róla. 2010-ben az együttesnek volt a legnagyobb koncertbevétele a világon, 201 millió dollár. Ügyesen éltek azzal az adottsággal, hogy Bo Jovi kifejezetten fotogén alkat, például videóklipjeik szerekezetében is kiemelték a srác külsejét. 2006-ban elnyerték a Grammy-díjat a "legjobb country duett" kategóriában, valamint többször is jelölték őket különböző lemezeikkel. Az elmúlt 27 évben több mint 120 millió albumot adtak el világszerte, ebből az USA-ban 34 milliót. Minden idők egyik legsikeresebb együttesének számítanak. Rajongótáboruk három generáció tagjait foglalja magában. ((Én már két generáció óta 😁)

Március 2-án lett 62 éves és példás családapa, aki középiskolai szerelmét vette feleségül 1989-ben. Dorothea karate-edző, talán férjeura azért is nem mert soha félre kalandozni 😎 Négy gyerekük van és soha nem szerepelnek a bulvár botránykrónikáiban. 

Idén megjelenik a 16. albumuk Forever címmel, aminek megjelenése kapcsán Jon annak a reményének adott hangot, hogy minden vágya, hogy jövőre turnézhasson, bár még mindig a komoly műtét után lábadozik. Jó úton halad a gyógyulás felé és amikor a lemezt készítették, naponta egy dalt fel is tudott venni, de a cél az, hogy hónapokon keresztül, hetente négy estén két és fél órát tudjon koncertezni. Dolgozik rajta, és eddigi kitartását ismerve, így is lesz.

Hallgassátok, jó szórakozást! 

https://www.youtube.com/watch?v=I6kmt8XLF4c


 

Nincsenek megjegyzések: