2021. aug. 28.

Utazás Covid idején - karanténnapló 18.

Ez a blog szaladt elém, gondoltam megosztom veletek: Érdekes!

https://artalomcsokkentes.blog.hu/2021/04/22/mesterseges_fakkal_a_legszennyezes_okozta_artalmak_ellen?fbclid=IwAR0KesOoPEw3lZFAaEVId0dRmC9vuR2c3056TsK2OTtejX8_cimAZb6Odhw

*

Tegnap kaptunk pár videót is a kutyákról, hát, egészen elképedtem, miközben nagyon jól szórakoztam. Jamievel jártunk kutyasuliba és vért izzadtam, mire a kurtalábút rávettem a fekvésre, természetesen egy maréknyi virslikarikával. És most ott van Andi, aki egy nyomorult teniszlabdával eléri, hogy ha kényszeredetten is, egyérintőzve, de azért lehasaljon ez a kis átok. Aztán persze már pattan is a labda után, Carlos pedig inkább ki sem ereszti a szájából a magáét, mert Villámvilit úgyse érné utól. Amikor a nagy bokor alá begurul, még Colin is utána trappol és büszkén hozza a megszerzett golyót. Ki tudja, a lombok tsakarásában mi történt J  Jamie persze rohan utána: add vissza, add vissza... van élet és mi megnyugodva vigyorgunk, jól érzik magukat a szőrösök.

*

Azzal a másik írással egyébként meglepően jól haladtam. Első lépésként elolvastam az eddigieket, csináltam új folyamatábrát, hogy képben legyek saját gondolatmenetemmel, aztán már jöttek is a mondatok, nem győztem lekopogni őket. Késő éjjel még készítettem néhány jegyzetet, aztán elnyomott az álom. És van valami a jól végzett munka nyugalmában, mert jobban is aludtam, mint eddig bármikor. Úgyhogy ma a meló is folytatódik. Jó lenne, ha még sokáig kitartana a lendület, mert már nagyon hiányzott, de nem ígérhetek semmit. J A reggelivel és az ahhoz kapott pofányi kis fánkocskával máris sikerült elterelni a figyelmemet, még ha csak egy kis időre is.

Az ebédnél a következő szerepelt a menüben: Deep fried Beancurd roll... a fordító szerint rántott babgulyás tekercs. Már ezen jót nevettünk, aztán megérkezett és muszáj volt utána nézni, mi ez, mert a babgulyáshoz annyi köze volt, akár rántva is, mint nekem egy északi sarki túrához. Nos, a bean curd, tulajdonképpen a tofu leggyakrabban használt neve. Innen már csak az a kérdés, hogy egyáltalán azt kaptunk-e, mert a receptekben nem ilyen formában találom a tofut. Ez olyan volt, mint a napokban kapott bármelyik tésztatekercs, kis koktélrákkal töltve és valóban kirántva. Na, ma is tanultunk valamit.

Egy kicsit előre olvastam az esti menüt és „kísérőnek” egg tart-ot kapunk, ami a tojásos torta egy formája. Az étel egy tojáskrémmel töltött tésztakéregből áll. Gyakran szolgálják fel a Dim sum éttermekben is. (lásd korábbi írás) Aporó kis falatka. Ezen meg azért kell röhögni, mert a tegnapi reggeli tojásrántotta volt, ami egyébként bűn rossz, ha a hazainak bármelyik formájával hasonlítod össze, szerintem tojásporból van, de az állaga egyáltalán nem ínycsiklandozó. Aztán ma Tomato Omelette volt a kísérő a Kung Pao csirkéhez (szerintem a tegnapi maradék tojásrántotta kis paradicsommal) és vacsorára még érkezik ez. Hát, nem mondhatjuk, hogy sajnálják tőlünk a tojást. Ja, és kifelejtettem a reggelihez kapott főtt tojást is J Tényleg vicc.

Na, de valami komolyabb dologról is írjak ... Az ablakból leskelődve nagyon sok épület falán, tetején, köztes emeletein, teraszain lehet látni burjánzó zöldet. A betonrengetegben nyilván jól esik a szemnek a króm, beton, üveg és acél egységét megbontó zöld látvány. De ennél sokkal több haszna is van, mint ahogy azt egyre többfelé ismerik fel és alkalmazzák világszerte. Például a zöldtető-építészet hagyományai az ókorig nyúlnak vissza, legismertebb példája a babiloni függőkert. A világ hét csodája között számon tartott építményt az asszír uralkodó építtette honvágytól szenvedő felesége kedvére. Ahogy róla írtak: „A kert egymásra épülő árkádos teraszokból áll és szögletes pilléreken nyugszik. A legfelső emelet lépcsőzetesen lejt, oldalában vízkiemelők működnek. A vizet az Eufráteszből emelik ki az erre a feladatra kijelölt emberek.” A római patríciusok is gyakran díszítették tetőiket növényekkel. Virágokat, bokrokat, kúszónövényeket, sőt gyümölcsfákat is nagy edényekbe ültettek, így a tetőt értékes kertté változtatták. Augustus császár mauzóleumának részeként teraszokat alakítottak ki, melyen ciprusok nőttek. Az ókori tetőépítészet fejlettségét mutatja, hogy egyes tetőkön halastavak is voltak.

A mi szélességi körünkön azonban a zöldtető kialakításának gyökerei Izland földdel fedett házaihoz nyúlnak. Az építési anyagokban szegény szigeten a házakat földdel fedték. Ez az építkezési mód aztán gyorsan el is terjedt egész Skandináviában. A hagyományos gyeppel fedett tetőkre jellemző a nagyon hatékony hőtároló és szigetelő képesség. Itt is a tető ferdeségére bízták, hogy az esővíz viszonylag gyorsan lefolyjon, mielőtt beszivárogna a házakba.

Most ugorjunk egy nagyot, a 20. századig. A Perret testvérek 1903-ban felépítették híres tetőkertes lakóházukat. De egymás után készültek a tervek és épületek Londonban, Párizsban és Chicagóban is. Ahogy megfogalmazták: „ A tetőkert a ház legkedvezőbb helyszínévé válik, a város szempontjából pedig azt jelenti, hogy visszanyerjük az építkezéssel elvesztett területet.”Azonban a magasabb építési költségek és a szerkezeti károktól való félelem a zöldtetők szélesebb körű elterjedése ellen hatottak. Az 1950-es és 1970-es között lassú fejlődés indult. Addig a zöldtetőket elsősorban föld alatti létesítmények (aluljárók, mélygarázsok) felett alkalmazták. Még nem nagyon vették figyelembe a telepített növények igényeit és a technológia sem követte szigetelési megoldásaival a terveket, így nagy összegeket emésztettek fel a költséges helyreállítási munkálatok. Aztán megindult egy fejlesztési hullám , vizsgálták már a klímabefolyásoló hatásokat is. Elsősorban a kereskedelmi épületek terjedése miatt egyre nőtt a beültethető lapostetők aránya is. 1980-as években elkezdődött az energiatakarékosság és környezetbarát konstrukciók vizsgálata, s egyre több program indult ennek jegyében.

Mára pedig ott tartunk, hogy bár teljesen elfogadott a toronyházak tetején egy komoly teherviselő tető kialakítása, amelyre akár helikopter is leszállhat, de nem kevésbé bonyolult megoldásokkal tetőtéri medencéket és valóságos oázisokat is telepítenek világszerte.

Innen az ablakból csak néhány egyszerűbb megoldás látható, de ezek is üdítően hatnak a városias környezetben.

*

Na, megint egy kis agymenés következik. Hát, igen... ezzel jár, ha az embert tétlenségre ítélve bezárják a négy fal közé két hétre. Hogy mindenféle zavaros gondolatai támadnak, aztán még csak nem is sajnálja ezeket klaviatúrára vetni. Például... lesek ki az „ablakon”, ha már az utcafronton (más front meg nincs is) az egész fal egyetlen üvegtábla. Ez itt egy főút, kétszer három sáv. A forgalom meg... hát, alig. Persze, meséltem, hogy itt nem tart mindenki autót és egyáltalán nincsenek is kétségbeesve a hiányától. Felülnek a buszra, metróra, vagy éppen gyalogolnak. Most a gyalogosokat figyelem. Ami érdekes, hogy itt nem látsz senkit, aki szaporázná a lépteit. Nem tudom, hogy ez amiatt lehet-e, mert odakint azért 29 fok van, de a hőérzet 34, és örülnek, hogy mozogni tudnak, vagy egyszerűen nincs hová sietni? Itt mindenki sétál (vagy biciklizik, de elég kevesen). Normál tempóban, már-már ráérősen. És ez tetszik. A fiam az előbb hívott fel az utca túloldaláról, kicsit megsimogattuk tekintetünkkel a hórihorgas alakját. Hozott egy üveg bort, azt adta le a portán. Előtte a cégénél járt, meg vásárolni, innen megy tesztelni, mert felhívták, hogy előre hozták mára a dolgot, onnan Leviért a bölcsibe. Aztán a játszótéren még levezetik a fölös energiákat vacsora előtt. Sűrű program, de ő sem futkorászott, csak nyugodt, hosszú léptekkel ment a dolgára. Nála talán az is közrejátszik, hogy két méteres alkatával már hozzászokott, hogy Levihez igazítsa a lépteit. A tesztelés miatt aggódott, hogy állítólag egy fél órával előtte már nem lehet inni. Ő meg most ivott meg egy nagy pohár vizet. Nem tudom, nekünk a tesztelés előtt otthon azt mondták (PCR tesztről van szó, nem az ART-ről), hogy 3 órával előtte se inni, se enni, de még csak a szánkat kiöblíteni vagy rágózni sem. Aztán a repülőn leszállás előtt vagy fél órával szedték össze az utolsó étkezés maradványait, odalent pedig már mehettünk is a tesztre. Aztán nem volt semmi gond. Az orromban amúgy sem járt sem csokis sütemény, sem baracklé. Szerintem vele sem lesz gond, csak friss apai énje már önmagára is kiterjeszti az aggódás újfajta képességét.  Visszatérve a nyugodt iramra, az autósok se száguldoznak, pedig helyük is lenne, hiszen kevesen vannak, mégis csak gurulgatnak itt alattunk minden sietség nélkül. Még a Rafflestől kihajtó Porsche vagy Ferrari tulajdonosai is csak annyira taposnak a pedálra, hogy megdübörögtessék a vadállatot, aztán ugyanolyan nyugodt tempóban sorolnak be a többiek közé.

Kaptunk egy kis videót a játszótérről. Levi mássza a várat, a végén ott a csúszda. Olyan nagy fiú, már egyedül neki mer lódulni a mélységnek is, amikor megjelenik egy kis kölyök és megpróbál lentről felmászni, de mivel ez nem megy, hát leül a csúszda végére. A fiam türelmesen 39x elmagyarázza neki, hogy ez nem jó ötlet és táguljon, másszon fel ő is, ahol kell, aztán majd csússzon le itt, de most tűnés..., de nem, csak azért is jön vissza. Anyuka sehol. Egy időre kikapcsolta a kamerát, hogy megoldja a helyzetet. Kíváncsi lettem volna, hogyan ért szót a kis fafejjel J Viszont Levi fent a magasban abszolút szófogadóan várt, hogy addig nem csúszik, amíg apa odalent el nem rendezi a dolgokat. Én okosom! Később kiderült, a gyerek nem a szüleivel volt lent, hanem egy háztartási alkalmazottal, aki tekintettel arra, hogy már nagyobbacska gyerekről van szó, nem nagyon járt a sarkában. Hát, na...

Itt Szingapúrban még hétköznapi gyakorlat a cseléd-rendszer. Ahogy viszonylag szegényes tájékozódásomból leszűrtem, aki megteheti, alkalmaz – többnyire maláj és Fülöp-szigeteki - lányokat, asszonyokat. A munkák köré sokrétű. Például gyakorlat, hogy a szülés utáni egy hónapra bentlakásos dajkát fogadnak fel, aki segít a friss anyukának a gyerek körüli teendőkben, de a házi munkában is. Persze, ennek ára is van, kb. 3.500 SD, ami nagyjából 770.000 forintnak felel meg. De ezért az első hónapban még az éjszakai felkelésektől is megkímélik az újdonsült szülőket, mert a dajka eteti meg a lefejt anyatejjel a babát. Aztán vannak a „cselédek”, szintén a családdal laknak és leginkább a házi munkát végzik, piacra kísérik a háziasszonyt, játszanak a család apróságaival, de beletartozik akár a gyerekért menés óvodába is. Igazi bizalmi feladat, aki ezen elbukik, nehezen kapna a jövőben munkát bárhol is. A pandémia idején sok „vendégmunkás” nem vállalta a fejenként 2.000 dolláros karantén megfizetését, de voltak, akik kifejezetten befektetésként tekintettek erre és a rendszeres tesztelés összegére. Ez viszont azzal jár, hogy nem látogathatnak haza a családjukhoz. Nehéz idők kemény döntései ezek. Mindenesetre keresetük nagy segítség az otthoniaknak. Az angol nyelv ismerete alapkövetelmény náluk és természetesen közvetítő intézményen keresztül kerülnek a családokhoz.






 

Nincsenek megjegyzések: