2021. aug. 24.

Utazás Covid idején - karanténnapló 10.

Hétfő reggel túlestünk egy telefonbeszélgetésen. Nem volt egyszerű, mert a hívó ugyan angolul beszélt, de akár kínaiul is tehette, a csicsergésből leginkább csak azt lehetett kivenni a végén, hogy érezzük jól magunkat. Előtte azonban megkérdezte, hol vagyunk, be kellett diktálni az útlevélszámokat és megmutatni magunkat meg a szobát. Kvázi leellenőrizték, hogy nem szegtük-e meg a karantént. Tegnap aktiváltuk a Trace together appot, talán ezért lettek izgatottak, bár annak meg jeleznie kellene a tartózkodási helyünket (szerintem). Na mindegy, ilyen is volt már.

A nagy bezártságban erős vágyódást érzek egy itteni hely iránt. Sentosa – a hely, ahol még egészen biztosan nem voltam eleget. Négy éve elmentünk, kicsit meglábaltuk a tengert, kimentünk a sziget legdélibb pontján levő kilátóba át a kötélhídon, aztán csalódtunk, mert ahol ebédelni akartunk, éppen zárva volt. Ez volt az az étterem, ahol a gyerekek esküvőjük 3. felvonását tartották később. Ez a jó ezekben a nemzetközi mulatságokban, volt egy egyházi itthon, volt ott egy hivatalos és volt egy buli a barátoknak. Na, ennek a helyszíne volt Sentosa egyik étterme a tengerparton.

Sentosa úgy is jellemezhető, mint Szingapúr játszótere. Korábban brit katonai bázisként, majd japán hadifogolytáborként használták, s végül népszerű turisztikai célpontnak tervezték át. Most egy népszerű üdülőhely, amely évente több mint húszmillió látogatót fogad. A látnivalók közé tartozik a 2 km hosszú, védett strand, a Madame Tussauds Singapore, a Siloso erőd, golfpályák, 14 szálloda és a Universal Studios Singapore vidámparkja, valamint Szingapúr két kaszinója közül az egyik. Itt találkozott 2018-ban Kim Dzsongun észak-koreai elnök és Donald Trump amerikai elnök, és  ez volt az első találkozó Észak-Korea és az Egyesült Államok vezetői között.

A sziget területe közel 5 négyzetkilométer. 70% -át másodlagos esőerdők borították, a gyíkok, majmok, pávafélék, papagájok, valamint más őshonos állat- és növényvilág élőhelye, a Resorts World Sentosa építésének megkezdésekor a környezeti hatást minimálisra csökkentették, a kijelölt területen több mint kétszáz fát újratelepítettek.

A Sentosa név malájul "békét és nyugalmat" jelent, ami viszont a szanszkrit Santosha kifejezésből származik, ami "elégedettséget" jelent. De Sentosa korábban Pulau Belakang Mati néven is ismert volt, ami malájul azt jelenti, hogy "a halál szigete". Számos variáció létezik arra vonatkozóan, hogy a sziget hogyan szerezte meg ezt a baljóslatú nevet. Az egyik gyilkosságnak és kalózkodásnak tulajdonította a sziget múltjában. A második azt állította, hogy a sziget az anyagi paradicsom a harcosok szelleme számára, akiket Pulau Braniban temettek el. Egy harmadik azt állítja, hogy egy betegség kitörése a szigeten az 1840 -es évek végén majdnem elpusztította a sziget eredeti bugis telepeseit. Dr. Robert Little, a halottakat vizsgáló brit halottkém rábukkant a Belakang Mati Fever lázra, amelyet a bomló levelekből és a mocsaras vízből származó miasmastikus füst okoz. A betegséget később 1898 -ban ismerték fel, mint maláriát, amelyet az Anopheles szúnyog terjesztett. A kormány malária kutatóállomása eredetileg itt volt. A negyedik értelmezés szerint a "holt-sziget" azért kapta a nevét, mivel a dombokon nem volt termékeny talaj . Mivel azonban a sziget holt vízterületet hoz létre maga mögött, ilyen egyszerű is lehet - talán kevésbé romantikus, de hihető nézőpont.

Rengeteg látnivalóval és élményparkkal várja az ide látogatókat. Ma már határozott az élet és az élvezet szigete. Ezek közül csak néhány a legismertebbek közül:

A Varázslatos part 2020 januárjában nyílt meg a Siloso strandon, ez Szingapúr első interaktív strandfényművészeti attrakciója-több érzékszervi bemutató, amely a Siloso strandot megnyugtató és magával ragadó éjszakai látványossá varázsolja!

A Royal Albatross egy egyedülálló, 47 méteres, A osztályú luxushajó (kalózhajó. [31] A hajó Bruce Wayne luxusjachtjaként szerepelt a The Dark Knight Batman -filmben .

A Butterfly Park and Insect Kingdom egy tájkert több mint 15 000 élő pillangóval, több mint ötven fajt képviselve. A Rovar Királyságban mintegy 3000 faj ritka rovar található a világ minden tájáról.

A Sentosa 4D Adventureland Szingapúr és Délkelet-Ázsia első négydimenziós színházát tartalmazza.

Siloso erőd a sziget nyugati részén található, ennek a megőrzött erődnek a fegyverei még mindig állnak.

A Mega Adventure Park, amely az Imbiah-hegy tetején található, Szingapúr első kalandparkja. Több mint 450 méter hosszú és 72 méter tengerszint feletti magasságban a MegaZip Ázsia legextrémebb vonala. A vendégek akár 50 km/h sebességgel ereszkedhetnek le az Imbiah Hill dzsungel lombkoronájától a Siloso Beach -i Fox Finishing Point homokjáig.

A Madame Tussauds Singapore a világméretű Madame Tussauds viaszláncok része, és az Imbiah Lookoutban található. Összekapcsolódik a Images of Singapore nevű történelmi múzeummal, amely bemutatta Szingapúr kultúráját és történelmét. A Madame Tussauds megnyitása után a Images of Singapore élő showá változott. A Madamme Tussauds Singapore turnéin gyakori viaszbemutatók is szerepelnek, többek között a One Direction és a Marvel Avengers showcase. Tavaly a  gyerekek a Star Wars kiállítást nézték itt meg.

A Wave House Sentosa a Siloso strandon található. A 70 000 négyzetméteres Hullámház a Double FlowRiderből és a 3,0 m-es FlowBarrel-ből, Szingapúr első mesterséges hordóhullámából áll.

A Skyline Luge & Skyride önkormányzó, gravitációval hajtott háromkerekű kocsival rendelkezik. Ez a nem motorizált kocsi, amelyet Új-Zélandon találtak ki több mint 27 éve, lehetővé teszi az utasok számára, hogy lefelé gyorsítsanak a dombon, és válasszanak a 688 méter hosszú Sárkányút, a 628 méter hosszú Jungle nyomvonal és a 658 méter hosszú Expedition nyomvonal között, vagy az újonnan megnyitott 638 méter hosszú Kupu Kupu ösvényt, amely mind a Siloso strandon végződik. A domb lábánál a vendégek felszállhatnak a két Skyrides egyik felvonójára , egy libegőre, amely madártávlatból nyújt kilátást Sentosa szigetére, a szingapúri városra és a Dél-kínai-tengerre.

iFly Singapore - 16,5 láb átmérőjű, 56,5 láb repülési magassággal az iFly Singapore a világ legnagyobb tematikus függőleges szélcsatornája.Megszűnt látnivalók

Strandok  - Sentosa déli partján több mint 2 km -re található egy védett strand, amely három részre oszlik: Palawan Beach, Siloso Beach és Tanjong Beach. Ezek a strandok mesterségesek, Indonéziából és Malajziából vásárolt homok felhasználásával hasznosítják. Egy tengerparti járőrcsapat felügyeli, akiket piros és sárga egyenruhájuk alapján könnyen fel lehet ismerni.

A Palawan Beach Sentosa déli partvidékének központjában található. Van egy függőhíd, amely egy kis szigethez vezet a part mentén, amely állítólag a kontinentális Ázsia legdélebbi pontja, vagy Ázsia legközelebbi pontja az Egyenlítőhöz. A Tanjong Beach a part viszonylag félreesőbb keleti részén található. A félhold alakú strandot néha különleges eseményekre vagy partikra használják. A Tanjong Beach Club most a Tanjong Beach fő vonzereje. (itt volt az a bizonyos esküvő utáni baráti party a fiataloknak)

Gyógyfürdő - A halreflexológia egy talpmasszázs, ahol török ​​fürdőhalak vagy afrikai fürdőhalak rágcsálják a lábak elhalt bőrét, így a bőr sima lesz. Ezt követi egy reflexológiai foglalkozás.

A Peroni Sunset Cinema szezonális szabadtéri mozi, amelyet a tengerparton tartanak. Lehetőséget kínál a közönségnek, hogy fejhallgatón keresztül nézzen filmeket csendes környezetben, nyugágyakon. A filmeket DJ -k kísérik a filmek kezdete előtt, naplemente, italok és tengerparti konyha teszik teljessé az élményt.

Ki ne akarna ezek közül akár csak egynek, kettőnek is a részese lenni?

Mivel az a bizonyos tároló nincs nálam, így most megint a netről hozok képeket illusztrációnak, de nagyon remélem, hogy szabadulásunk után az unokákkal is kirándulhatunk majd ide.

(képek a netről)








1 megjegyzés:

Gabó írta...

És mindez 2,5*2 kilóméteren? (5km2)
Aaaaaz nem semmi tervezést igényelt.Képeken nagyon szép helynek tűnik, gondolom élőben lélegzetelállító lehet. *sóh 😍