2021. aug. 25.

Utazás Covid idején - karanténnapló 14.

Négy évvel ezelőtti utazásunk egyik legkellemesebb programja volt, végig hajókázni a Singapore Riveren. Ez a folyó kb. 3,2 kilométer hosszú a Kim Seng-hídnál levő forrásától a Marina öbölbe való ömléséig, tehát ne egy egész napos útra gondoljatok. A régi fotók alapján elmondható, hogy 1900 körül kezdett a város a kikötő körül növekedni, s ezzel a folyó torkolata a kereskedelem és pénzügyek központjává vált. Színes és mítoszokból, lengendákból szövött története van festett szemű bumboátokkal (ne kérdezzétek, mi ez), veszélyekkel és kalandokkal. Az üzletházak és raktárak a rakpartok környékén virágoztak, de ma már bárok, kocsmák, éttermek, valamint régi éttermek vannak már csak a színes házacskákkal szegélyezett parton. Még mindig állnak régi hídjai, amelyek egyértelműen a gyarmati időket idézik: Anderson-híd, Elgin-híd, Cavenagh-híd. És az öbölbe érve ott magaslik A Merlion, a vízköpő oroszlán, Szingapúr jelképe.

A Merlion mitikus figura, fejét egy oroszlán, testét egy hal adja. Neve egyesíti a " mer " -t, azaz tengert és " oroszlánt ". A haltest Szingapúr halászfalu eredetét képviseli, amikor Temasek-nek hívták, ami jávai nyelven "tengeri várost" jelent. Az oroszlánfej Szingapúr eredeti nevét jelöli - Szingapúr -, ami azt jelenti, hogy „oroszlánváros” vagy „kota singa”. Az eredeti Merlion szobor a Szingapúr-folyó bejáratánál állt, azonban az Esplanade híd 1997-es befejezése elzárta a Merlion kilátását a Marina Bay vízpartjáról.  Addigra az eredeti Merlion hely már nem is volt a Szingapúr -folyó bejárata, így 2002 -ben a szobrot és kölykét 120 méterre helyezték át a jelenlegi Merlion Parkba, amely a Marina -öböl előtt helyezkedik el, és ott áll a Fullerton Hotel előtti újonnan felújított hegyfokon. Az áthelyezés példátlan bravúrja 2002. április 23 -án kezdődött és április 25 -én fejeződött be. A gondosan megtervezett utazáshoz egy uszályra, két daru 5000 tonna teherbírására, valamint 20 mérnökből és munkásból álló csapatra volt szükség a helyszínen. Az egész szobrot felhúzták az uszályra, amely ezután a jelenlegi Merlion Park új telepítési helyére vitorlázott, a Singapore River torkolata közelében. Az utazás során a szobrot le kellett emelni az uszályról, az Esplanade híd fölé , majd vissza a bárkára, mivel túl magas volt ahhoz, hogy alatta haladjon. Pontosan 30 évvel a hivatalos avatás után ünnepélyesen újra üdvözölhették a Merliont, ezúttal új otthonában. A szobor kelet felé néz, ez az irány a legkedvezőbb . A szobor ismét kiönthette a vizet a szájából, és mostantól új, két egységből álló vízszivattyú-rendszerrel rendelkezett, hogy többé ne legyen műszaki hiba miatti leállása. Az áthelyezés és az új telephely (négyszer nagyobb, mint az eredeti) 7,5 millió dollárba került.

2006. június 5 -től július 10 -ig a Merlion karbantartáson esett át. A szennyeződéseket és a foltokat nagynyomású vízáramok segítségével távolították el, és a szobor különféle kopásait javították. Ebben az időszakban a látogatókat illusztrált vásznakkal köszöntötték, amelyek lefedték a védőhálókat és az állványokat. A vásznon látható illusztráció zuhanyfüggönyökre emlékeztetett, a Merlion kidugta a fejét a farok árnyékával a függöny mögött. Azt mutatta, mintha Merlion magát súrolná egy ecsettel, miközben azt mondja: „Elnézést, amíg én zuhanyozom ...”

A városban egyébként több Merlion szobor található, de ez a meghatározó alak. A szobrok Szingapúron kívül is megtalálhatóak különböző országokban, nevezetesen Indonéziában, Japánban, Dél -Koreában és Thaiföldön is.

A szingapúri lakosok gyakran helyettesítik a "Merlion" kifejezést a hányás helyett, utalva arra, hogy a Merlion szájából folyamatosan folyik a víz. Ma már a szingapúri egészségügyi személyzet szlengként használja arra a betegre, akinek kezelhetetlen a hányása.

De térjünk vissza a Singapore Riverhez. Ismeretek vagy előrelátás hiányában a hidakat túl alacsonyra építették, és a folyó túl sekély volt a használatára vonatkozó követelményekhez. Ez a történelmi folyó, amelyet Raffles sós mocsarakból, homokpadokból és mangrove mocsarakból alakított ki , tanúja volt a brit uralomnak és a japán megszállásnak, és támogatta a kínaiak, malájok, indiaiak és mások évek óta tartó gazdasági tevékenységét. A kereskedelem bővülésével azonban szennyezések következtek be .

A folyó régi térképei azt írják, hogy valójában Bukit Laranganból (jelenleg Fort Canning Hill ) származik. Míg a Szingapúr-folyó eredeti torkolata a Szingapúri szorosba és déli szigeteibe merült, mielőtt a nagyobb talajjavításra sor került, a Szingapúr-folyó most a Marina-öbölbe ömlik. A Port of Singapore most nyugatra található a sziget dél-nyugati partján. Így a Szingapúr-folyó gazdasági szerepe eltolódott a kereskedelem szerepéből, inkább a turizmus felé.

A folyó mentén kedves kis szobrok sokasága örvendezteti meg a sétálókat és a hajóról várost nézőket egyaránt.

A korábbi szingapúri feljegyzések egy egyszerű fahídot mutatnak a folyón át 1819 -ből, amelynek nem volt neve, és a város első hídjának tekintik. 1822 -ben a hidat egy fahíd váltotta fel, a Presentment Bridge, amelyből később a mai Elgin-híd lett.

Na, hát ennyi okosság csak a szárazföldön érdekli az utazót, mert amikor jegyet váltasz a River Cruisers valamelyik hajójára, már nem érdekel a történelem, sem a mikor és miért. Csak issza szemed a látványt, ahogy a hatalmas felhőkarcolókhoz még a régi kis cölöpházakhoz hasonló színes kis épületek sora előtt úszik el lustán a hajó. A nagy melegben már csak arra vágysz, hogy visszafelé jövet kiszállj valamelyik előtt és a szomjúságodat jéghideg Tiger sörrel enyhítsd.











Nincsenek megjegyzések: