2021. szept. 13.

Utazás Covid idején - karanténnapló 23.

Megejtették a kilépő tesztet. Ehhez fel kellett mennünk a 18. emeletre. A liftajtó nyílásakor máris levadászott minket egy űrruhás és nagyon kedvesen eligazított az egyébként is nyilakkal jelölt teszthelyre. Ez az épületnek egy nyitott, teraszos részén volt, ahonnan meggyőződhettünk róla, hogy a látványosabb oldal valóban sajnos tényleg a túloldalon volt. A szabad levegőn is minden kiülési lehetőség le volt zárva, gondosan lefóliázva még a hánycsszőnyegek is. Hiába a kezünkben az útlevél és a „meghívó”, azért sokadszor is el kellett ismételni a nevünket, melyik szobából érkeztünk, mi az útlevélszám, mi a telefonszám és egyáltalán, hogyan érezzük magunkat. Az adminisztráció után megint kísérettel a következő ponthoz, ahol ismét az útlevélszám megismétlése, aztán az orrból történő mintavétel, előtte hosszas elnézést kéréssel, amiért ez minden bizonnyal kellemetlen. Nem volt vészes, bár az összes teszt közül most csiklandozták meg először az agyamat. Torokból nem is történt mintavétel, utunkra lettünk bocsátva, hogy a lehető leghamarabb térjünk vissza a szobánkba. A lift előtt még elkérték az eddigi szobakártyát és újat adtak, aztán már mehettünk is. Természetesen egész idő alatt maszkban kellett lenni. Ahhoz képest, hogy holnap kiengednek a szabadba, meglehetősen túlbiztosítottnak tűnt az egész, de hát ez a protokoll. A kapott levélben további útmutatások szerepelnek a teszt eredményéhez való hozzájutásról, illetve a holnapi tervezett távozásról. Felhívják a figyelmet, hogy alaposan nézzünk körül, mert az itt hagyott tárgyak mennek a kukába. Szóval, ha megkapjuk a tesz eredményét, akkor egy vonbalkóddal egy whatsappos felületre visz, ahol be kell jelentkezni és egyúttal megkérdezni, mi a legkorábbi idő, amikor elmehetünk. Akkor lemenni a portára, kijelentkezni és páááá...

De ha már itt ez a fotó, háttérben a Marina Bay Sands emblematikus épületével, akkor írok is róla egy picit, túl a korábban már felelevenített személyes élményeken.

 A Marina Bay öbölben nyílt meg a világ legdrágább önálló kaszinó ingatlanja. A komplexumban egy 2561 szobás szálloda, 120 000 négyzetméteres konferencia-kiállítási központ, valamint a 74 000 négyzetméteres bevásárlóközpont található, továbbá egy múzeum, egy nagy színház, séf hírességek éttermei, két lebegő kristálypavilon, művészettudományi kiállítások és a világ legnagyobb átriumkaszinója 500 asztallal és 1600 nyerőgéppel. A komplexum három tornyot foglal magában, amelyek tetején egy 340 méter hosszú SkyPark áll rendelkezésre, 3900 fő befogadóképességgel, és egy 150 m-es végtelenített medence, amely a világ legnagyobb nyilvános konzolos platformja felett helyezkedik el.

A Marina Bay Sands eredetileg 2009 -ben nyitott volna, de építését késleltette a globális pénzügyi válság. A színházat a Riverdance előadásával nyitották meg. A Marina Bay Sands egyike a két nyertes pályázatnak Szingapúr nagyszabású üdülőhelyeire, a másik a Resorts World Sentosa. A tulajdonos, a Las Vegas Sands a vállalkozást "a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő építési projektjének és minden bizonnyal a valaha épített legdrágább önálló integrált üdülőhelynek" nyilvánította a kb. 8 milliárd dolláros beruházást. A kaszinótól legalább 1 milliárd dollár éves nyereséget várt. Két hónappal a kezdeti szakaszos megnyitást követően a kaszinó naponta mintegy 25 000 látogatót vonzott, körülbelül egyharmada szingapúri és állandó lakos, akik ma napi 150 dollár belépési illetéket vagy 3000 dollárt fizetnek az éves korlátlan hozzáférésért.

2019. április 3 -án a Sands 3,3 milliárd dolláros bővítést jelentett be Marina Bay Sands szingapúri ingatlanában. A bővítés magában foglalja a negyedik szállodatorony építését, amely 1000 luxuslakosztályt és 15 000 férőhelyes arénát tartalmaz.

Az üdülőhelyet Moshe Safdie tervezte, aki szerint kezdetben a kártyapaklik inspirálták. A dizájn kiemelkedő jellemzője a három szállodatorony, valamint a bázison lévő folyamatos előcsarnok amely összeköti a három tornyot. A három torony szélesebb a tövében és keskenyedik, ahogy emelkedik. Mindegyik toronynak két aszimmetrikus lába van, ívelt keleti lábuk a másiknak támaszkodva, ami jelentős műszaki kihívást jelent a felépítésében. Lényeges ideiglenes szerkezetekre volt szükség a torony lábainak megtámasztásához a felállításuk során.

A szálloda jellegzetessége a SkyPark, egy három hektáros park az épület tetején, medencékkel, kertekkel és kocogóutakkal. A szerkezet mindhárom tornyot áthidalja az északi toronyból. A SkyPark hajótestét előre gyártották a helyszínen, 14 különálló acélszakaszban, majd a tornyok tetejére szerelték fel. A fő medencék alatt négy mozgási csukló található, amelyek segítenek abban, hogy ellenálljanak a tornyok természetes mozgásának, és minden egyes ízületnek egyedi mozgástartománya van. A teljes mozgástartomány 500 milliméter. A szél mellett a szálloda tornyai is idővel letelepednek a földön, ezért a mérnökök egyedi emelő lábakat építettek és telepítettek, hogy lehetővé tegyék a későbbi beállításokat a medencerendszer alatti több mint 500 ponton. Ez az emelőrendszer elsősorban azért fontos, hogy a medence végtelen széle továbbra is megfelelően működjön.

A Marina Bay Sands három 55 emeletes szállodai toronnyal rendelkezik. A kilátóból panorámás kilátás nyílik az öbölre. A három torony előtt színházi blokk, konferencia- és kiállítási létesítmények blokkja, valamint a kaszinó blokk található. Az ArtScience Múzeum a három blokk mellett épült, és lótusz alakú. Teteje visszahúzható, vízesést biztosít az összegyűjtött esővízből, amikor nappal zárva van, és lézerbemutatót nyit éjszaka. Az Event Plaza előtt található a Wonder Full, egy fény- és vízbemutató , amely a legnagyobb Délkelet -Ázsiában, és a Laservision készítette .

A SkyPark rendelkezik a világ leghosszabb, emelt úszómedencéjével, 146 méter eltűnő szélével (a végtelenített medencének nevezett koncepció ), amely 191 méter magasságban helyezkedik el. A medencék 191 000 kg rozsdamentes acélból készültek, és 1425 köbméter vizet képesek befogadni. A SkyPark biztonsági okokból csak a szálloda vendégei számára érhető el.

A Shoppes a Marina Bay Sands fő bevásárlóközpontja, közel 93 000 m 2 kiskereskedelmi területtel, több mint 300 üzlettel és F&B üzlettel, olyan butikokkal, mint Ralph Lauren, Chanel, Cartier, Prada, Gucci, Hermès, Emporio Armani, Chopard, Valentino, Dior, Dunhill, Saint Laurent Paris, Vera Wang Bride, ...

A Shoppes hosszában egy csatorna húzódik. Itt található a tíz Celebrity Chef étterem közül hat - Bread Street Kitchen ( Gordon Ramsay ), Cut ( Wolfgang Puck ), Waku Ghin ( Tetsuya Wakuda ), Pizzéria és Osteria Mozza ( Mario Batali ), Long Chim ( David Thompson ) és a DB Bistro & Oyster Bar ( Daniel Boulud ).

Két kristálypavilon ad otthont a világ legnagyobb Louis Vuitton butikjának, amellett, hogy egy úszó szigeten található, 1900 m 2 területen, amely egy víz alatti alagúton keresztül kapcsolódik a Shoppes -i butik részéhez. A másik az Apple Store .

Kicsit talán száraz volt így felsorolásban bemutatni az épületet, de igazság szerint ez is olyan, amit látni kell. A méreteiről azonban nyilvánvalóan ad némi betekintést a Wikipédia felsorolása. Nekünk szerencsénk volt egy estén a Sky Park melletti bárban és kilátó helyen eltölteni néhány órát. A panoráma elképesztő, a város esti fényeivel pedig egészen rendkívüli. Mintha egy alacsonyan szálló repülőgépről nézelődne az ember. Érkezésünkkor helyi aranyifjak brummogtatták bivalyerős (és elképesztő matchbox színekben játszó) Ferrariaikat. Valószínűleg ők is hozzátartoznak egy ilyen hely látványához, de meg kell mondjam, abszolút hidegen hagytak a gépcsodák. Nem úgy az épület és mögötte húzódó hatalmas park a Superfákkal, amikről korábban már írtam. Az épület és a fák közös fényjátéka varázslatos esti program. A videón látható ennek egy kis részlete. Ami elképesztő, hogy a zenei anyagot is így hallod élőben is az öböl túloldalán is (anélkül, hogy megsüketülnél).

https://www.youtube.com/watch?v=v2DnZ_dfIhk – ez egy rövidebb verzió, de aki a majd 15 perces showt végig szeretné nézni, annak itt a második link is

https://www.youtube.com/watch?v=2iR45wjzqi4



Nincsenek megjegyzések: