2021. szept. 13.

Utazás Covid idején 28. - szeptember 6. hétfő

Ma elkísérjük a kicsit a bölcsibe, amit itt pre-schoolnak hívnak, így  otthon iskolaként is beszélnek róla. Már ott vagyok a gépben, hogy akár nekem is kiadhatják a kicsit, de azért persze biztos, ami biztos, az apja is ott van velünk. Ettől függetlenül szívesen megy és örömmel jön. Imádom, hogy ilyen kis kiegyensúlyozott. Pedig már a liftben találkoztunk kis egyenruhás síró babával, aki nem akart még otthonról sem elindulni, aztán odabent is olyannal, aki nem akarta a mama kezét elengedni. Őket láthatóan nem is érti.

Szóval, elkísértük. Szinte a ház elől indulnak a buszok, amik aztán az épület előtt állnak meg. Könnyű odáig eljutni, bár ehhez előbb egy sofőr némi jóindulatára volt szükség. Szingapúrban ugyanis mostanra, éppen a Covid miatt, nem nagyon kedvelik a készpénzt. Mindenféle alkalmatossággal lehet csippantani, órával, kis kütyüvel, nagy telefonnal... lényeg, hogy érintkezés nélkül. Számomra agybaj a köbön. Az ovi egy Raffles Town Center nevű gyönyörű épületben van. A hátsó portán kell bemenni, ahol egyébként az árut szállítják, onnan lifttel felmenni. Belépés előtt cipő lekap. Gyerek + 1 fő mehet be, mert nagyon pici az előtér. Gyerekcipő lekap, gyerek vizsgálat, hőmérséklet, torok nézés, illetve egy csippantós szerkezetnél „bélyegezni”, hogy bent van. A vizsgálat során a torkot nézik uv-fényben, a tenyereket, talpakat. Apró hólyagokat keresnek, bárányhimlő nyomait keresve. Kilépéskor megint csippantani. Azt pedig egy ott dolgozó ellenőrzi, hogy rajta vagy-e a listán, akinek odaadhatják. Levi láthatóan ismeri a rutint, nem is tiltakozik, jókedvűen fut a csoportszobához. Az óvónők kedvesek, a nevén szólítják, örömmel üdvözlik. Általános vélemény, hogy nagyon kedves kisgyerek. Büszke nagymama nézi párás szemekkel, ahogy eltűnik a csöpp gyerek az egyik csoportszobában. Több szoba van, de ez nem a csoportoktól, hanem a foglalkozásoktól függ, hogy éppen melyikben vannak. Van egy hátizsákja, amiben a törülközője, váltás ruhája, pelus, ebéd utáni alváshoz tej van és persze az ivós termosza. Erre figyelni kell a nap végén is, hogy a dolgai benne legyenek. Hétvégén még egy zsákot hoz haza, abban van a benti takarója is. Mindenen az „iskola” logója, minden piros, még a holmija is boldogságtól repes.

Utána az immigrations office-ba megyünk a pecsétért. Csak mondom, hogy itt még az sem mindegy, milyen oltást kaptunk. Ha nem Pfizer lenne, egy csomó helyre be sem mehetnénk. Az EU-s igazoláson szereplő Comirnaty-tól mindig fennakad a szemük, de Sharon gyorsan rámutat a lényegre,hogy a Bayer cég terméke és Pfizer. Kár, hogy nem ezt írják élből arra a nyavalyás papírra, ami amúgyis kevés önmagában. Tibi szerint az összes WHO által elfogadott oltást el kell fogaDNIUK. Amilyen háklisak, nem vagyok biztos benne, jó, hogy a mienk legalább a leginkább elfogadott, mivel itt is ezzel oltanak. Az ügyintézők többnyire muszlim fejkendős lányok, asszonyok, a vezetőbb pozíciókban kínai férfiak. De ugyanezt figyeltük meg a reptéren is. Az egészségügyisek viszont többnyire mind kínai szingapúriak. Nagyon kedvesek és segítőkészek. Persze itt is van ember arra, hogy spricceljen kettőt a kezedre, mielőtt tovább haladnál. Talán 10 percig tart a két matrica beszerezése, amit az útlevelünk hátsó belső oldalára ragasztanak. Ezzel már bárhova bemehetünk. Viszont egészen addig meg kell őrizni, amíg odahaza le nem száll velünk a repülő.

Nyilvánvalóan nem használt a két hét „pihenés”, mert a kicsikkel való nap úgy leszív minket estére, hogy azt sem tudjuk, merre dőljünk. Erőnlétünk semmi. Nem túl vigasztaló, hogy a gyerekeknek se sokkal több. Levihez fel kell kelni éjjel és ez alaposan igénybe veszi őket. Valahogy itt is melegebb lett, mint amire emlékeztem. A napok rendre 31-32 fokosak, de hőérzetként 38-at tüntetnek fel, és ebben lehet is valami, hiszen a páratartalom is 80 % körüli. Ma este is villámlott, de lefekvésig végül az eső nem érkezett meg.

A hivataltól elsétáltunk a közeli Robin streethez, ahova majd költöznek a gyerekek. Ebben a házban már három éve bérlik a lakást, teljesen elégedettek vele és a kiszolgáló létesítményekkel, de két gyerek mellett már egyre szűkösebb a maga 3 hálószobájával. Mint már írtam, ebből kettő olyan pici, hogy nálunk max. félszobának hívnak, én simán csak lyuknak. A tulajdonos a meghosszabbított időre sem emelt árat, ez már mindenképpen aktuális lenne, tehát itt az ideje a továbblépésnek. Kézenfekvő lenne itt a telepen választani másik lakást, nyilván a jelenlegi borsos árnál is drágábban, de ha már adott egy saját ház lehetősége, akkor élnek is vele. A jelenlegi bérlője a háznak februárban útilaput kap (nyilván szólnak majd előre nekik), mert utána felújítás következik és ha kész, oda költözik a kis család. Egy köpésre az ovitól. És egy jóval nagyobb köpésre minden mástól, ami most van a „szájukban” (kisbolt, nagy bolt...) És persze nem lesz medence sem, viszont saját apró kertes kis ház, sokkal nagyobb szobákkal, mint most. Apóstárs ruházta be már évekkel ezelőtt, áldassék a neve. Ugyanakkor a Reffles Town Centerben (ahol az ovi is van) egy klub működik, amelynek tagja Kelvin, Sharon bátyja is. Átvehetik a tagságát és akkor használhatják az ottani létesítményeket, sportszobákat, medencéket. Nem lesz elég a lifttel lemenni és ha megunják, vissza a lakásba, kell egy kis séta, de ez igazán nem nagy áldozat egy kis mókáért.

Dolgunk végeztével egy kis kávézóban kötöttünk ki és végre jót beszélgettünk a kölyökkel is, amíg Sharon ránk nem írt, hogy megérkezett a közeli kis étteremhez Leiával. Mentünk mi is, aztán a mi értelmezésünkben egy meleg reggeli szerűséggel letudtuk az ebédet. Ez konkrétan egy lazacos quiche volt olivás, paradicsomos pennével. És persze víz és gyümölcslé mindenütt. Itt az alkoholizálás nem nagyon dívik. Ha isznak, akkor nagyon mértékkel, minőségi italokat. Este 10 után már azt sem szolgálnak ki reggel 6-ig. A gyerekek saját bevallásuk szerint hétfőtől szerdáig egyáltalán nem isznak alkoholt, csütörtök és szombat között 1-1 jó pohár bor már megengedett. Érdekes, ahogy egyszerre élnek aszketikus és gourmet életet. Jó kajákat esznek sok zöldséggel, sok vizet és teát isznak, jól is néznek ki. Tibi hetente úszik és teniszezik, hogy kondiban tartsa magát, ha a gyerekeket cipelni kell.

Ebéd után még elsétáltunk tejfölt venni a közeli nagyobb üzletbe, onnan pedig haza. A nap ezerrel sütött, de szinte végig fedett járdákon tolhattam a babakocsit. Ezt azért nagyon értékelem, hogy a gyalogosokra kifejezetten gondolnak.

Otthon lementünk a medencéhez egy kicsit ejtőzni, de egy idő után rohamos léptekben közelgő viharra ébredtünk. Ahogy felértünk a lakásba, ki is tört és olyan sötét lett, mintha beesteledett volna. Fél órát kőkeményen szakadt, pont akkor kellett volna indulni Leviért, így aztán csak Tibi fiunk vágott neki az ítéletidőnek. Én addig nekikezdtem a konyhában a paprikás csirkének. Amit a drága gyermek nem mondott, hogy a legutóbb vett piros paprikája annyira oxidálódott, hogy először kakaópornak néztem. Ízre még használható volt, de hát nem lett az ételnek olyan színe, mint ahogy megszoktuk. És persze... nem az én edényeim, nem az én tűzhelyem, de azért a végeredmény nem lett rossz. A nokedlit otthon annyira utálom csinálni (bár enni szeretem), hogy ha lehet, ellinkeskedem. Utána mosogatni, az maga rémálom. Itt ezt is bevállaltam. Kicsit sok lett, mert ezekben az edényekben a mennyiségek se annyinak látszottak, mint otthon, de nem baj, ment a maradék tészta a hűtőbe, jó lesz az még  valamire. Gyerek a sajátjából legutóbb spezlét csinált baconnal és sok sajttal. Sharon imádta. De ami a legnagyobb szó, hogy a kétéves unokám is jóízűen evett a nagyi paprikás csirkéjéből. Közben felhívtak a Gyuriék, mert a mama is éppen ott volt, úgyhogy igazán jól sikerült este lett ez is. Levi láthatóan őket is felismeri, a dédit különösen és persze azonnal kérdez a vauvau után is. Szerintem Jamievel nagy haverok lennének J

Mire hazafelé indultak az oviból, szerencsére sokkal jobb idő lett, úgyhogy kár volt a babakocsit az oviban hagyni, de nem baj, majd holnap hazahozzuk.

Levi láthatóan elfáradt a nap végére, kicsit kiverte a hisztit, amikor az apja teniszezni indult. Egészen meglepő dolgokat vesz észre (és ugye tudjuk, hogy az ördög is a részletekben van), mint például az édesanyja frissen manikűrözött körmeit, és ezzel aztán sikeresen el is terelődött a figyelme az ajtón távozó teniszlabdákról. De tényleg, tegnap nézegettünk egy képeskönyvet, amiben egy kis tacskó is volt a sok állat között, én meg viccesen azt mondtam, ott a Jamie. Ma már ő mutatta meg a szüleinek a könyvben Jamiet. És a nevét is mondja. Merthogy a sajátját meg az istennek se. Ha kérdezik, akkor „me”, azaz én. Pedig az oviban ki van írva a neve a cipő tárolóra és oda teszi a cipőcskéjét. A székére, rajta van az ivós üvegén, sőt még az anyatejjel megtöltött cumisüvegen is. Mázlista kölyök. Másfél éves koráig volt a mamájának teje, most meg a hugiéból is kap.

Az előző két nap este néztünk egy-egy részletet a Vuk-ból. Ma meg a maga babanyelvén kérdezgeti, hogy hol van. Senki nem érti, mit keres, de én tudom, mert keresi a borhűtő tetején, a kanapé szélén levő kis dobozban... azt a külső tárolót, amin a nagypapa elhozta neki Vukkot. Így a harmadik estére neki már ez is rutin, hogy esti mesének Vukot nézzen. És a kis gengszter még azt is megfigyelte, hogy ehhez műszakilag mire van szükség. Agyam eldobom tőle, de tényleg. Mondtam már, hogy imádom?

Mellesleg a gyerekek nem hívei a tv-zésnek, főleg este, mert a villodzó fények, pörgő jelenetek túlságosan felhúzzák a kicsit, aki nehezen nyugszik le, hiszen kis elméje még küzd a látottakkal. Ezt a szigorú, de teljes mértékben akceptálható hozzáállást megértem és támogatom. Na ugye, hogy nem vagyok teljesen elborult nagymama?





Nincsenek megjegyzések: