2021. szept. 24.

Utazás Covid idején 36. - szept. 15.

 Délelőtt gyermekem kérésére húslevest főzök... kicsit másként, mint otthon, hiszen az alapanyagok nem egészen olyanok, mint odahaza, de talán nem lesz rossz, ha mindent belerakok, amit tegnap vettünk J (olyan dolgokat is, amit otthon nem)

Ebéd után eltologatjuk Leiát a Botanikus kertbe, aztán megyünk Leviért és onnan anyóstársékhoz, akik vacsorára hívtak. Nagyon kedves, befogadó család. Már azért kedvelem őket, ahogyan Tibimhez viszonyolnak. De viszonylag ritka találkozásaink ellenére is látható örömmel látnak vendégül és nyoma sincs a feszengős távolságtartó kínlódásnak.

Nos, a Botanikus kerti séta elmaradt, helyette bementünk a belvárosba Levi játékainak dobozokat venni. És ha már, akkor ... nézelődtünk kicsit, pl az államfői palota előtti kis parkot, ami olyan, mint egy mini botanikus kert. Valami csoda. A rezidencia épületét nem látni, mert egy kisebb park van előtte a kerítésen belül is, és a kaput nem igazán lehet megközelíteni, fegyveres őrség őrzi. A húsleves viszont meglett és majdnem teljesen elfogyott, pedig voltak zöldségek, amiket otthon nem rakok bele, és voltak, amiket itt nem kaptam. De jó lett. És meglepetés, hogy a gyerek egyszer régebben kért Gyermelyi cérnametéltet és megvolt még a szekrény mélyén, úgyhogy azt főztem ki hozzá. Sharon is kedveli ezt a valóban cérna vékonyságú tésztát, pedig az ő leveseikben még metélt is lehet.

Voltunk koreai pizzériában inni valamit. A fiúk kétféle japán sört választottak, én forró yuzu teát, bár, nem tudtam, mit választok. Gyerek azt mondta, citrusos, akkor már rossz nem lehet. Hát, valami isteni volt! A yuzu, vagy igazából  yuja-cha vagy yuja tea egy hagyományos koreai tea, amelyet forró víz és yuja-cheong keverésével készítenek. A yuja tea Korea-szerte népszerű, főleg télen. Ezt a teát úgy állítják elő, hogy a yuja-t édes, vastag, pépes szirupvá pácolják. Nem tartalmaz koffeint. A Yuzu (yuya) kelet-ázsiai eredetű citrus gyümölcs. A Yuzu -t mostanában már Ausztráliában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is termesztik. Úgy tartják, hibride a mandarinnak, narancsnak és egy kínai citrom fajtának. Úgy néz ki, mint egy kicsi grapefruit, érettségi fokától függően sárga vagy zöld. Erősen illatos. ... Azt mondtam, már nem veszek semmit, de azt hiszem, ilyen yuzu teát még felhajtok hazaindulás előtt. Utólag kiderült, ez nem is olyan könnyű vállalkozás. A városban felsültünk a próbálkozásainkkal, s végül a lakópark apró közértjében vettük meg az utolsó négy üvegnyit. Ugyanis ez a tea nem szálas, hanem, mintha narancslekvárt vennél. A teaivás után ráadás, hogy az alján maradó gyümölcshúst és vékonyka héjszeletkéket is elfogyaszthatod.

Az oviba Leiával mentünk, volt meglepetés Levinek. Ráadásul onnan Amához és Akonhoz mentünk, így hívja az itteni nagyszüleit. Nem is tudják, micsoda boldogság nekik, hogy van nevük az unokájuk „nyelvén”. Jött a kis unokatesója, Jayden (7) is a szüleivel és egy felséges vacsorát költöttünk el már megint. Alice nagyon jól főz és lelkesen osztaná meg velem a fortélyait, de hát lássuk be, hazaérve alighanem visszatérünk a magyaros ízekhez. Jayden amúgy egy cukorfalat. A gyerekek esküvőjén még csak három éves volt és a ceremónia egyik kedvence a másik kis tündér, Mira mellett. Most már iskolás és Levi abba az oviba jár, ahova ő is régebben. Lehet mondani, hogy ő volt a referencia. A két kis unokatestvér nagyon szereti egymást és ezt öröm látni. A vacsorára visszatérve, volt kacsaleves, sült kacsa valami itteni zöld „salátával”, mazsolás, rákos rizs, wasabis rák, és valami töltött kis tészta olajban kisütve különböző szószokkal. Más, mint odahaza a dumplingok, már csak azért is, mert ezt olajban sütik ki, de nagyon finom volt. A végén persze az elmaradhatatlan gyümölcsös tál, rajta sárkánygyümölccsel, lichivel, ananásszal, mangóval, szőlővel és eperrel. Egy apró adalék Alice kedvességéről. A múltor megdicsértem a húslevesét, mára már egy kis csomag várt, benne az alapvető helyi hozzávalók, hogy otthon is megpróbálkozhassak vele és megmutathassam a család többi tagjának is.





Nincsenek megjegyzések: