2019. jan. 19.

A nagy könyves kihívás 7. - Robert Harris: Konklávé

A pápa halála után a Sixtus-kápolnában 118 bíboros gyűlik össze a világ minden tájáról, hogy részt vegyenek a titkos pápaválasztáson. Ambícióik vannak. Egymás riválisai. A következő hetvenkét órában eldől, ki lesz a katolikus egyház új vezetője.
Dan Brown óta, vagy akár az Ifjú pápa c. HBO sorozat óta képileg is pontosan magunk elé képzelhetjük ezt a zárt világot, amely éppen olyan emberi és gyarló, mint egy nagyvállalati vezetőségi ülés. Már ismerős kifejezések (Sede vacante) és rituálék köszönnek vissza a lapokról (amikor a pápa halálakor összetörik a Szentatya gyűrűjét). Amikor pedig a hosszadalmas tanácskozás után felszáll a fehér füst, jelzésül, hogy az új pápát sikerült megválasztaniuk, olyan titokra derül fény, ame4ly alapjaiban rengetheti meg a Vatikánt. Ha kiderül. Ha a világ tudomást szerezne róla. Ha a bíborosok tudomást szereznének róla. De a titkok végül is Isten kezében vannak a legjobb helyen.

Ismét egy Válogatás könyvben megjelent történet. Aki nem ismerné a Reader's Digest sorozatát, vagy idegenkedne a "megcsonkított" regényektől, annak megnyugtatásul elmondom, hogy nem egy regénnyel jártam úgy, hogy előbb olvastam az eredeti kiadást (pl. a Suttogó), utána kíváncsiságból a rövidített változatot is és bármilyen figyelmesen olvastam, nem vettem észre, milyen részektől szabadították meg a teljes szöveget. Mintha csak egy kicsit feszesebbre vették volna, minden benne volt, mégis 4 regény belefér a kb. 580 oldalba (lehelet vékony lapokon).


Nincsenek megjegyzések: