2019. jan. 14.

A nagy könyves kihívás 4. - Nemere István: Új Titkok könyve

Már nem emlékszem, miért éreztem égető szükségét, hogy ezt a könyvet megszerezzem. 1987-es kiadás, ráadásul az Eszperanto Szövetség kiadványa, sejthettem volna... Na, mindegy is. Legyünk nyitottak!

Nemere István: Új Titkok könyve
Nem a titkok voltak újak, csak egy korábbi kötet folytatása. Első reakcióként majdnem félredobtam a 10. oldal táján. Nem vagyok UFO hívő, még az ilyen témájú filmek sem igazán hoznak lázba, sőt az 51-es körzet rejtélye sem okoz álmatlan éjszakákat. Talán csak azért küzdöttem át magam az első fejezeten, mert a múltkori kötet is olyan szkeptikusan fogalmazott a témával kapcsolatban, meg hát volt itt még néhány oldal, ami esetleg érdekes lehet.
Szóval, próbáltam nyitottan fogadni a témát, nem nagyon sikerült. Nem hozott lázba egyetlen tudományos/áltudományos magyarázat sem a "megmagyarázhatatlan" jelenségekkel kapcsolatban.

A második fejezet, a Glozel-i lelet rejtélye már sokkal érdekes volt. Talán azért, mert még sosem hallottam róluk. A rövid lényege, hogy Franciaországban egy paraszt szántás közben érdekes leletekre bukkant 1925-ben. Az ismert történelem előtti időkre tették az eredetüket, de tudományos körökben valamilyen oknál fogva sokan szerették volna kétségbe vonni a hitelességüket. Úgy tudjuk, az írást a föníciaiaknak köszönhetjük mintegy 3500 éve. A leletek szerint erős tévedésben vagyunk, mert 15 ezer évre számolják a korukat. És az azóta eltelt évtizedekben a tudományos vizsgálatok fejlődése nem cáfolta, sőt, megerősítette ezt. Ettől függetlenül továbbra sem tudunk semmit arról a korról, amikorból származnak. Gondoljunk bele, az egyiptomiak előtti korszakról beszélünk jócskán. Persze, hozzáolvastam kicsit a neten, merthogy rovásírás, szarvas motívumok szerepelnek a vésett köveken, csontokon, agyagtáblákon. Innen már csak egy lépés volt a következtetés, hogy a hun-magyar lenne a világ ősnyelve. Nyelvészként nyilván több ismerettel bírnék a témában, de hát nem vagyok az, úgyhogy nem is foglalnék állást, de ez legalább érdekes volt.

A harmadik fejezetben a Rudolf trónörökös öngyilkosságát övező titok kerül boncolgatásra. A Mayerling-i titok, melynek úgy tűnik, Vetsera Mária nem annyira résztvevője, mint inkább áldozata volt, rengeteg kérdést felvet. Politikai gyilkosság, öngyilkosság, féltékenységből elkövetett gyilkosság, tiltott magzatelhajtás eltussolása, megrendezett halál... Meglepően sokféle variációra kering a témáról, és ahogy az lenni szokott, egyik hihetőbb, mint a másik. Az mindenesetre biztos, hogy még a Hanbsburg család is mindent elkövetett, hogy "tények" soha ne láthassanak napvilágot az esettel kapcsolatban. A szálak messzire vezetnek, például egy törökországi lengyel falucskába (már önmagában érdekes), ahol egy titokzatos férfi a császár halála alkalmából misét mondatott és apjaként siratta.

A kötetben szó esik még rejtélyes eltűnésekről, egy belga bankárról, aki Angliában repülőre szállt, de Franciaországban leszállva már nem volt a gépen. Vagy Glenn Millerről, a híres zenészről, aki szintén egy kérdések sorát felvető repülés alatt tűnt el, hasonlóan Leslie Howardhoz, az amerikai filmsztárhoz, akivel kapcsolatban azért felmerült, hogy köze lehetett a brit kémszolgálathoz.
Gömbvillámok okozta rejtélyes halálok, amelyek magyarázattal szolgálhatnak akár kísértetjelenségekre, spontán égésekre, de akár UFO-kutatással kapcsolatos kérdésekre is?
Jósok és jóslatok, köztük az olasz Germana Grosso, aki a Kennedy elnök elleni merényletre is figyelmeztetett, de nem vették komolyan.
És Leonardo da Vinci! Ki volt ő? Vitathatlan zseni, de ennél sokkal több. Hogyan volt képes a korát és a műszaki haladást messze megelőzően papírra vetni találmányokat, amelyeket majd sok száz évvel később "találnak fel". Csak néhány a talán kevésbé ismertek közül: keszonkamra, torpedó, szemüveg, távcső, szaunás fürdőszoba, gőzerő felhasználása, zsiliprendszer, de tud légellenállásról, súrlódásról, a majom és az ember közti hasonlóságról... a sor szinte végeláthatatlan. Rendben, hogy zseni. Akár jósnak is nevezhetjük. De ennyiféle téren??? Ha van UFO, akkor ő biztosan az :D

A kötetben még szó esik parapszicholgusokról, bűvészekről és persze az eszperantóról. Azt kell mondjam, az UFO-k mellett ezek a legérdektelenebb sorok.


Nincsenek megjegyzések: