2024. febr. 18.

Morog...

A félreértések elkerülése végett nem az eb, hanem a gazdája...

Kivételes helyzetben vagyunk kutyásként, mert nemcsak egy nagy kutyafuttató van a közelben, de ez a futi egy nagy parkban van, jelesül a Gesztenyés parkban. Polgári kerület, hirdeti sok óriásplakát (részemről inkább betiltanám  ezeket a szörnyeket, de az most egy másik téma). Nos polgáraim, lenne még itt némi fejlődni való. A park ad otthont továbbá a Kongresszusi Központnak is. Az épület a nemrég elhunyt Finta József tervei alapján épült és 1984 óta ad otthont rendezvényeknek. Mivel itt lakunk a közelében, szerintem elég hiteles a véleményem, hogy mint annyi más, ez is "sokkal jobb volt régen". Régen ugyanis volt egy tábla a nagy lépcsősor mellett, amin rendszeresen közzétették a várható műsorokat. Jó, még nem volt internet, de azt azért nem értem, miért gondolják, hogy azóta ez az egyetlen tájékozódási felület. Na, mindegy, ez is megérne egy újabb misét. Szóval, 1984 óta vannak itt programok, de ami az utóbbi években zajlik, az egészen egyszerűen vérlázító. No, nem a programok okán, hanem sokkal inkább a közönség miatt. Kulturális, tudományos, politikai rendezvények váltják egymást, de a közönség szempontjából ez tulajdonképpen mindegy is, hiszen a jelenség minden alkalommal ugyanaz. 

Értem én, hogy a szünetekben fogyasztani KELL, egyrészt mert ki nem bírnánk azt a két órát étlen-szomjan, másrészt "illik". Értem én, hogy képtelenség lerakni azt a büdös bagót (amit már amúgy is aranyárban mérnek) egy estére és hát hoztak rá rendeletet, hogy a rendezvény helyszínén ne fújják egymás arcába a füstöt a jónépek, ezért aztán az épület előtt füstöl egy kisebb településnyi ember, ahelyett, hogy szívná a friss levegőt. Ja, az éppen miattuk sincs. És nincs csikktartó sem, így aztán a füvön több száz vagy ezernyi bűzrudacska marad egy-egy "felfrissülés" után. Ezekről azért érdemes tudni, hogy a csikkek többsége bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból (ezt én se magamtól tudom) készült szűrőt tartalmaz. A gyártás maga is környezeti károkat okoz, de egy filter lebomlása egy évtizedig is eltarthat. 

Amit nem értek, hogy kaját, piát miért kell magukkal hozni a büféből ideki, aztán miért kell eldobálni poharastól (üvegpoharastól - nyilván a büfések is örülnek a hiánynak. Ja, nem. ), műanyagüvegestől, boros üvegestől? Ha már eldobták (az a néhány kis szemetes rendezvények idején nyilvánvalóan kevés!), miért kell ripityomra törni? Az ételmaradékot laza csuklómozdulattal a fűbe hajítani. Miért nincsenek a rendezvények ideje alatt ideiglenes szemétgyűjtők, talán ha lépten-nyomon ott állnának, a közönség is észrevenné és használná? De ha már az úri közönség így viselkedik, akkor a műsor után miért nincs azonnal takarítás? Néhány nap elteltével, amikor már a kutyások fognának össze, hogy seprűt, lapátot hozzanak, akkor végre eltűnik a mocsok. Miért tart ennyi ideig, mire várnak? Csak zárójelben jegyzem meg, nemcsak a kutyásokat zavarja, hiszen rengeteg kisgyerekkel is járnak ide, akiknek ugyanúgy veszélyforrást jelent a milliónyi üvegszilánk.

Nem értem továbbá, hogy ezeknek a rendezvényeknek az előkészületei közben furgonok, teherautók hordják a cuccot a helyszínre, áthajtva a füvön, a jól-rosszul aládolgozott járóköveken. Úgy is néz ki az egész környék. És ez senkit nem zavar odabent az ott dolgozók közül? Továbbá nem zavarja a máskor oly éber köztereseket sem?

Szóval, morgok. Sokszor. Mint ma reggel is, amikor még tábla üveg is ott csillogott a kora reggeli napfényben ezer darabra törve. Na, az például honnan, miért...? 

Mellesleg egy szálloda szomszédságában áll a Kongresszusi Központ, amelynek vendégei gyakran tesznek sétát a parkban. A szálloda vendégei pedig viszik "jó" hírünket a világba. Köszönjük, KK!

(Both Balázs képei nyilvánvalóan nem morgásom idején készültek)




Nincsenek megjegyzések: