2024. febr. 15.

Kéne egy kégli...

"Sok kérdést már megoldottunk, Nem volt soha ilyen jó dolgunk, Mégis az ember néha érzi, Bosszantó, hogy sehol egy kégli."

 

Ugye beugrik az Illéstől a dal, talán már dúdolod is, éppen úgy, mint én. Annyira kéne egy kégli! Ezt mantrázom szerintem már vagy harminc éve, de húsz egész biztosan. Persze úgy, hogy a seggem benne van a jóban, háromjegyű számmal kifejezhető négyzetméteren, tágas terekkel... és huszonéves korom óta "öreg" bútorok között, értsd koloniál rettenetek, amiket mások éppenséggel irigyelnek, de talán csak azért, mert még nem kellett nekik heti rendszerességgel sikamikálni a csavarjait, faragásait.

 

Ha őszintén nézek szét a lakásban, szép. Nyilván, hiszen nem utálhatom annyira, hogy magamat kényszerítsem valami vállalhatatlan enteriőrbe. De cirka 35 éve alig változott valami, csak a koloniálok száma nőtt, ahogy különköltöző fiam azonnal kiutálta a lakásában terpeszkedő darabokat, amik szintén itt landoltak nem kevés logisztikázás után. Hiába a tágas tér, a nagy ablakok, a sötét nagy darabok uralják a teret, a hozzájuk illő klasszik mintás szőnyegekkel egyetemben. A sötét polcokon a könyvek előtt (két kutya mellett pláne) megül a por, a kis bizbaszokat már rég elpakoltam, mert kinek van idege hatvanhat mütyürkét minden portörléskor odébb pakolni. Egy idő után persze hiányoznak, lassan visszaszivárognak a régi helyükre, hogy néhány hónap után megint elboruljon az agyam és eltüntessem a hatalmas szekrény bendőjében, amiben még talán halott német katona is rejtőzik a polcok mélyén. Végtelen harc ez az egyre szaporodó könyvekkel, képekkel, apró dísztárgyakkal. Ebből is sejthető, hogy nem látogatnak unokák, akik a babakonyhába hurcolnák a miniatűr kis vázákat, szelencéket vagy lökdösnék a parketten apa féltett bogár (értsd VW) gyűjteményét.

 

Most egységes a berendezés, ettől mutatós az összkép, de a fél karomat adnám, ha alacsonyabb lenne a mennyezet, kisebb a szoba, jobb beosztású a lakás, világosabb az előszoba, nagyobb az erkély. Ismerős? Amikor van valamid, ami tulajdonképpen szinte hibátlan. Nem kevés munka van ebben is. De a szíved mélyén nem is erre vágysz. Világos bútorokra, kárpitokra, színekre, nyitott kertajtóra. De nem vagy magadban a döntési helyzetben, a másik pedig jól érzi magát abban, ami van. Ha hajlandó lenne is változtatni, csekély számú feltétele lenne: az új "kégli" legyen itt a közelben, mert itt olyan jó a közlekedés, közel a park, üzletek, még az autópálya is. Teljesíthetetlen. Nem mellesleg ennek a közel száz éves épületnek (lakásnak) az árából ki tudd fizetni azt az új építésűt, még ha kicsit kisebbet is. Teljesíthetetlen.

 

Hatvanplusszosan vágyni a "kégli" után ráadásul már felvet kérdéseket. Akarok-e, tudok-e gondozni kertet, házat, kerítést javítani, új szomszédokkal háborúzni vagy éppenséggel barátságot kötni? Amikor most is a végtelenségig halogatjuk a tetőcserét, a pince szigetelését, a kert rendezését, és nem mellesleg perben állunk az egyik szomszéddal társasházilag.

 

Szóval, "Sok kérdést már megoldottunk, Nem volt soha ilyen jó dolgunk, Mégis az ember néha érzi, Bosszantó, hogy sehol egy kégli."

 

Mert ugye érted... "A vadvirág felnő a ház falán, Örül hogy él, igen. Egy tábla lóg a házunk ajtaján: Itt nem zavar senki sem."





Nincsenek megjegyzések: