2017. jan. 11.

Nem hülyeség a szürke 50 árnyalata ...

Bocs, ha valaki most azt várta, hogy Christian és Ana történetével foglalkozom. Mert nem! Csak olvastam egy posztot és mivel nem szándékozom magamra rántani a FB sokszor gátlását vesztett kommentelőit, így a saját blogomban mondom el róla a véleményem. Gyávaság? Lehet. De én már lassan abba a korba kerülök, amikor megengedhetem magamnak a gyávaság luxusát is. De nem szaporítom a szót, álljon itt az ominózus cikk, utána pedig a saját gondolataim a témában. Merthogy - amint az sejthető, nem értek vele egyet. Nem mindenben. És nagy általánosságban sem. És hogy hogy jött ide a szürke 50 árnyalata? Mert a cikk írója szerint minden fehér és fekete. Pedig nem!

"http://bekezdes.com/hazakoltozom-egy-kivandorolt-oszinte-vallomasa-50364

„Olvasgatom a cikkeket és rá kellett jönnöm, az élete mindenkinek egyfelé tart. Mindenki ugyanazt akarja, és mindenki ugyan azt csinálja. Mindenki létbiztonságot akar, ezért mindenki keményen dolgozik - utcát söpör, takarít, mérnök, stb. - , és mindenki ezt tanítja a gyermekének, gyermekeinek is.

Látod fiam, én minden reggel munkába megyek, keményen dolgozom a megélhetésért, mindenünk megvan – kocsi, ház, pénz, nyaralás, stb.-, ha majd Te is elég sokat tanulsz és dolgozol Te is meg tudsz majd mindent VENNI. Milyen érdekes, ugye? Venni és nem teremteni!
Elhagyjuk az országunkat, egy másik nemzet pénzén élünk, egy másik nemzet erkölcsei szerint, és a gyermekeinket is így neveljük. Hova vezet mindez? Talán oda, hogy a gyerekem sose fogja megtudni, milyen magyar földön élni, hogy milyen magyarnak lenni, hogy mit jelent a hazaszeretet!
Ahol most élsz, sosem lesz a hazád!
Joggal merül fel mindenkiben a gondolat, hogy Magyarország mit adott nekem, hiszen csak nyomorogtunk, nem tudtunk megélni egyik hónapról a másikra sem. Hát igen, vannak rossz oldalai a dolgoknak, de felmerül bárkiben is, hogy Ő mit adott a földjének, mely születésétől a haláláig az övé lesz?
Ahol most élsz, mint határátkelő, sose lesz a hazád, sose fog befogadni, még ha TE most azt is hiszed. Mindig idegen leszel, de a szülőföldeden történjen bármi is, Te mindig Otthon vagy.
Odáig jutottam, hogy nap mint nap teszem fel akár többször is a kérdést magamnak, MIT KERESEK ÉN ITT? Van otthon házam, földem, barátaim, rokonaim, családom, mit csinálok még itt? Aztán jön a hirtelen felismerés, hogy az ég egy világon semmit.
A család hiánya
Keresem a pénzt, hogy haza tudjak látogatni a családomhoz, hogy segíthessem őket, hogy segíthessek magamon a gyerekemen, a szomszédon, stb. De valóban segítek nekik? Hisz nem vagyok velük, nem beszélek velük, nem találkozom velük, csak küldöm a pénzt, hogy vegyétek meg, amire csak szükségetek van.
Nem baj hogy én már fél éve vagy talán egy éve se beszéltem és láttam az anyámat, a mamámat, a gyerekemet is csak félévente. Meghalnak a rokonaim, a szüleim, a barátaim, és én hazaugrok a szertartásra, ha van rá lehetőségem.
Ha nincs rá mód, azt mindenki értse meg, mert nekem dolgoznom kell, hogy a temetési költségeket ki tudjátok fizetni. De egy szót nem váltottam velük az elmúlt időbe, nem simogattam anyám arcát, nem búcsúztam el a nagyitól és a legjobb barátom is úgy ment el, hogy nem tudtam vele beszélni.
Mindez MIÉRT? A pénzért, hogy a családom jól éljen. És valóban jól él? Van pénzük, kocsijuk, házuk, nincs adósságuk és jól élnek. Csak egy valamit nem tudnak megvenni, engem, az együttlétet, a családot, a szeretetet.
Rájövök arra, hogy én tettem ezt velük, az én hibám, hogy anyámtól nem tudtam elbúcsúzni, hogy nem tudom a nagyinak megköszönni a finom sütiket és az én hibám, hogy a fiam 18 évesen teng-leng a világban, mert fogalma nincs, mit csináljon, hisz én küldöm a pénzt, hogy vegye meg ezt is azt is.
Ha én otthon maradok, együtt nyomorgunk, akkor a fiam most tudná, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, növényt termeszteni, az édesanyám tudná, hogy mennyire hálás vagyok neki, stb.
Hát igen, kell a pénz, de mire?
Gondoljuk csak végig! A gyerekemet ugyanerre nevelem, ugyan abba az életbe kényszerítem bele, amiben én élek jelenleg, és Ő is megtapasztalja majd, milyen sok pénzzel, de család nélkül, igazi szeretet nélkül élni.
Hány határátkelő élte már át azt, amikor az otthon maradt testvérének gyermeke született, vagy a barátja megnősült? Nagyon sokan ismerjük ezt az érzést és mindig elmondjuk, de kár, hogy nem tudtam ott lenni.
A pénz utáni hajsza, a jobblét elvesz tőlünk mindent, ami igazán fontos. Az lenne a fontos, hogy együtt legyünk jóban-rosszban, hogy egymást támogassuk, segítsük, oltalmazzuk.
Ne azt tanítsuk már a gyermekinknek, hogy milyen fontos pénzt keresned, mert ha apád beteg lesz, akkor tudod majd gyógykezeltetni, hanem azt, hogy apád előbb meggyógyul, ha Te vele vagy és szereted.
Ne menthetsz meg mindenkit, de ott vagy.
Most jöhet az a rész, amikor azt mondjuk, hogy a családomat magammal viszem, stb., de mindig lesz valaki, aki ott marad, és mindig lesz valaki, akit sajnálni fogsz, és mindig lesz valaki, aki majd hazavár, és mindig lesz valaki, akinek nem az lesz a fontos, hogy Te pénzt keress, csak az, hogy vele légy.
Nem menthetsz meg mindenkit akkor sem, ha otthon vagy, nem segíthetsz mindenkinek, de ott vagy. A hiányérzeted megmarad, mindig hiányozni fog valaki vagy valami.
Hazalátogatsz, amilyen sűrűn csak tudsz, de ott lesz az a bizonyos érzés, hogy mennem kell, mert még be csekkolnom és a gép nem vár meg.
Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családomat egészséges friss finom ételekkel, érzésekkel szeretettel." - sepsivartemplom.ro "

Na, kérem ...
Mindenki létbiztonságot akar - igen, minő meglepő, azt akarunk. Én is, ti is, mindenki. Ő is, aki ezt írta; mert hazudik, ha azt állítja, nem. Teljesen mindegy hol élünk, a létbiztonságot akarjuk itt is és Londonban is.
Keményen dolgozom a megélhetésért - igen, mint ahogy mindenki a maga helyén keményen dolgozik a megélhetésért. És ez nemcsak azért van, mert odakint dolgozol. Itthon is oda kell tenned magad, mert ha nem húztad ki a lottó ötöst, akkor keményen kell dolgoznod. Ennyi!
Venni és nem teremteni? - miről beszélsz? Nem (csak) azért dolgozol, hogy vehess! A munkáddal teremtesz! Azt, amit csinálsz, rendet, tiszta ágyneműt, okos gyereket, tiszta utcát, motort az autóhoz ... soroljam?
Mit jelent a hazaszeretet? - fene tudja, nem feltétlenül azt, hogy hazajössz és itt boldogtalan vagy, de ismerősek a fák a domboldalon.
Ehhez szorosan kapcsolódik a következő hülye kérdés-pár: Mit adott Magyarország? És mit adok én vissza, ha nem itthon élek? - Most komolyan? Mit adott? Amit kaptál, a szüleidtől kaptad, a barátaidtól, Badacsony látványától a túlpartról, vagy a Szegedi dóm előtti színházi előadástól. És mit adhatsz vissza? Hogy megőrzöd ezeket az emlékeket. Hogy mindig tudni fogod, mit jelent e tájék, még ha azt nem is tudhatod, másnak mit jelent.
Sosem fognak befogadni? - ki meri ezt állítani? Milyen jogon? Mi ez a prejudikálás? Ha megteszel érte mindent, be fognak fogadni, mert a világban mindenhol vágynak a rendes, dolgos emberek társaságára. Ha elég nyitott vagy őket elfogadni, ők is elfogadnak téged.
Az írja: van háza, földje, rokonai, barátai - akkor ez tényleg nem a Te utad. Azoknak az útja, akiknek esélyük sincs itthon megteremteni az élhető életet.
Az mondod: ha otthon együtt nyomorogtatok volna, akkor a fiad megtanult volna becsülettel dolgozni a háztájiban? - biztos, hogy ő is ezt szeretné? Biztos vagy benne, hogy meglenne a háztájid, ahol - ha a híreknek hinni lehet - ma tényleg csak nyomorogni lehet? Tényleg ezt akartad volna?
A pénz utáni hajsza elveszi tőlünk az igazán fontos dolgokat? - tessék? Nem kell ahhoz Londonban hajszolnod a pénzt, hogy elveszítsd a gyerekekkel, a szülőkkel való beszélgetés élményét.
Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családom friss egészséges ételekkel, érzésekkel, szeretettel. - Sok sikert! Boldog ember vagy, ha ezt megteheted, de nem szabadna megfeledkezned egy ilyen poszt megírása előtt arról, hogy ezt az utat csak kevesen járhatják. Mellesleg pedig a 21. században élünk.

Tudnék még pufogni vég nélkül, mondani, hogy mennyire álságos az egész fogalmazás. De ami a legjobban bánt az egészben, hogy arra játszik, hogy lelkiismeret furdalást keltsen azokban, akik nem jönnek, nem jöhetnek haza megfejni a tehenet az istállóban, sajtot készíteni és kikísérni a nagyit a temetőbe. Nem ők a hibásak abban, hogy ebből az országból el kell mennie annak, aki boldogulni akar. Van egy korosztály, amelyiket a szüleik még tudtak annyit támogatni, hogy jó eséllyel vágnak neki az útnak. De ha nem változik valami a közeljövőben, akkor lassan felnő egy olyan korosztály is, akinek már az is Lehetőség lesz, ha közmunkát végezhet, vagy benősülhet egy családba, ahol a karakán apuka időben hazatért, hogy sajtot készíthessen.

1 megjegyzés:

Alessia írta...

Hát hüm. Nehéz kérdések ezek. Mert nem vagyunk egyformák, van akiben nem buzog ennyire a hazaszeretet, bár nemazé' de Londonból nem kunszt hazajönni, akkor sem ha valami baj van, és akkor sem, ha ahhoz támad kedvem, hogy a szabimat a Balatonnál töltsem - ha mégis buzog.

Hogy mit tettél az országért? Ez olyan álságos kérdés. Mit kellett volna? Robbantsak ki forradalmat? Ültessek diófát? Valahogy úgy érzem, Európa nagyon kicsi már... attól még lehetsz magyar, hogy pár ezer km-rel arrébb élsz. Hogy befogadnak-e? Az Őrségben sem fogadnak be bafki, ott is gyüttment vagy, akkor meg miről beszélünk? De egyébként befogadnak, ha normális vagy, ezt csak úgy mondják, hogy nem, pedig igen. Én így hallottam.

Ettől a dumától a falnak megyek, hogy majd készítünk sajtot, meg biogazdaságot csinálunk. Már mindenki ezt akar csinálni! És tízből kilencnek fogalma nincs róla, hogy ehhez bele kell gebedni a munkába, nincs karácsony, nincs nyaralás, mert csak tehénszar-lapátolás van, igaz, az legalább magyar tehénszar, halleluja! Mellesleg azt a pár milliócskát is elő kell teremteni valahol, amiből a gazdaságot megveszi a zember. Esetleg Londonban. :-P

És igen, nem biztos, hogy a nyomorgó gyerek a boldog gyerek. Oké, élnek a sztereotípiák, hogy egy cipőm volt meg egy narancsot kaptam karácsonykor, de milllen boldog voltam... és a Kincskereső kisködmön óta ezt el is hiszem. De a szülőnek ösztönös vágya, hogy megadja a gyerekének a normális körülményeket (nem a tabletet és a tengerparti nyaralást, hanem "csak" a normális életet), és ha ez itthon nem megy, más megoldást fog keresni, és el fog menni külföldre.

Egyébként bakker, mindenki csináljon amit akar. Most lehet. Ha te nyivákolsz Londonban, akkor gyere haza. Aki jól érzi magát, maradjon kint. Ésígytovább. Nem kell kérdezősködni meg lelkizni meg nagy kérdéseket feltenni, mert ettől hányok. Do it!

Na, befejezem, gudnájt.