2011. márc. 18.

A szeretet szőke oázisa


Mostanában több cikket is olvastam a kutya.hu oldalon a golden retrieverekről. Volt néhány mondat, ami úgy simogatta ebgyerek imádó lelkemet, hogy most megosztom itt veletek is. Tehát a golden:

"Ha nagyon cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy ez a kutya szinte oly giccsesen tökéletes, mintha egy hollywoodi filmgyárban készült volna. Napjainkban első számú családi kutyaként tartják számon. Rajta kívül persze akad még jó néhány olyan szép megjelenésű, nemes vonalú vadászkutya és más fajta, amikre ezeket a jelzőket szintén ráragasztották, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a golden esetében valóban hiteles e megnevezés. A goldenre pillantva az embert óhatatlanul melegség járja át. Simogatásra csábító, barátságosságról és hűségről árulkodó tekintete miatt a legtöbb ember számára az ideális kutya. Külleme hűen tükrözi simulékony természetét és az emberek iránti odaadó szeretetét.
A golden odaadóan ragaszkodik gazdájához, amit nem illik félvállról venni. Ez a fajta rendkívül érzékeny jellemmel megáldott kutya. Amolyan romantikus lélek, aki csak akkor élhet teljes életet, ha állandóan érzi gazdája megbecsülését és szeretetét. És ez az egész családra kiterjed. Filantróp jellem lévén, örömmel fogad barátságába vadidegen embereket is, ezért sokkal inkább a környezetükkel harmóniában élő, optimista embereknek, vidám, gyermekes családoknak való, mint a zárkózott, egygazdás kutyára vágyóknak. Ebből kifolyólag előszeretettel alkalmazzák terápiás célokra, hisz a jóságos tekintetű, aranyszínű kutya jóleső érintése sok rászoruló számára jelent örömet vagy vigaszt, mialatt a kutya nagyszerűen érzi magát. Kiképzése a kevés tapasztalattal rendelkező kutyások számára is komoly sikerélményt jelenthet.
A retriever mellé ajánlatos egy nagy teljesítményű porszívót és néhány raklapnyi porzsákot is beszerezni. Az sem feltétlen túlzás, ha előtte felparkettázzuk a lakást, szőnyegeinket, ruháinkat lehetőleg kutyánk szőrszínéhez illeszkedő árnyalatúra cseréljük. A golden ugyanis bőségesen teríti félhosszú szőrét mindenhová, ahol megfordul. Ezt az apró problémát leszámítva viszont a fajta képes mindazt a békét, szeretetet, ragaszkodást és kedvességet nyújtani az embernek, amit egy kutya csak adhat. A mai rohanó és érzelmileg sivár világban a golden a szeretet szőke oázisa, aki mindig türelmes, állandóan boldogságot sugároz, és emellett puszta megjelenése önmagában is esztétikai élményt nyújt gazdája számára. Kedélybetegség ellen őket kellene receptre felírni a különböző bogyók helyett.
"

A cikkben továbbá arról is szó volt, hogy "a kutya túlzott kényeztetése, embergyerekként való kezelése korunk egyik népbetegsége. A kutya ezt nem igényli, sőt nem is érzi jól magát ebben a helyzetben." Nos, ezt majd Colinnal is meg kell beszélnem, hiszen itt áll feketén-fehéren, nyomtatásban, szakértők által megfogalmazva, hogy neki nem jó, hogy velünk akar aludni. Ő attól rosszul érzi magát, hogy az ölembe hajtja a fejét, hogy ájultan alszik, mialatt nekem elzsibbad a lábam. Ezt ő még nem tudja, de majd elmagyarázom neki. Ha tudom. (Vagy ha akarom) :)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát... most itt én vagyok ugye az ünneprontó. Mert a ragaszkodást és a hűséget feltétlenül megkérdőjelezem. A golden pont az a kutya (és nem csak a C.), aki BÁRKIVEL BÁRHOVÁ elmegy, ahol megvakarják a hasát és adnak neki enni. A többi stimmel (főleg a porszívós rész) :)

Golden írta...

gonoc :) meg kötekedő is :)

Béb írta...

Az angol buldogról is hazudtak ezen az oldalon...
Ne áltasd magad! :-)

Golden írta...

mégegy gonoc :)

Unknown írta...

Jóvan, bocsi.... szeretjük őket, tudod.... :) :)