2021. dec. 17.

Unokázom, tehát vagyok ... 2.

Na, ma reggel egymásra néztünk a férjemmel: Hogy a fenébe éltük ezt túl annak idején? És még el se röhögtük magunkat, mert tulajdonképpen már reggel fél kilenckor el voltunk csigázva. A nagymama biztos magában és abban, mit hogyan kellene csinálni, a fiatalok meg biztosak abban, hogy ez egy elavult, régi módszer, már egyáltalán nem trendi, de legalábbis a gyerek lelkivilága szempontjából tuti nem hasznos. Mondja ezt az a gyerek, aki annak idején azért tett szemrehányást, hogy túlságosan burokban nőttek fel, anyuci mindent a sejhajuk alá tolt. Aham, a fegyelmezés felemlegetése akkortájt szóba se került, de nyilván nem volt az annyira diktatórikus, ha elmerült a múlt ködében. Sziklaszilárd véleményem, hogy kétéves hülyére veszi őket, de legalábbis uralkodik rajtuk. És ez nem helyes! Akkor sem, ha a gyerek mindenekfelett. Mert most még a dacoskodás is tud cuki lenne, bár, a fejhangú visítás már messze nem az, de idővel mindenki belefárad majd ebbe és az első torzuló arcvonásnál már legszívesebben világgá szaladna. Én már sokszor most is.  Ráadásul az ok nélküli visítás, amikor semmi, de konkrétan semmi nem hatol át a gyerek saját maga kreálta hiszti-burkán. Apa elmegy a postára, visítás, mert aput akarom, apu megjön, akkor anyut akarom (aki addig is ott volt). Apa főz, aput akarom, de szót fogadni a veszélyes manőverek közben már nem. Ugyanis otthon erre van egy jól bevált módszer, sok mindenben segíthet is, de itt csak az „akarom” van minden mennyiségben. Én meg legszívesebben kivenném angyali türelmű szülei kezéből (azért az elgyört tekintetük önmagáért beszél) és beraknám egy kicsit az ágyába, hogy gondolkodjon el rajta, végül is, mi a problémája a világgal. De nem, itt érkezik a tv képernyőjén J.J. és az ordítás elhal, üveges tekintetű gyermek a képernyőn függ. Nagymama meg csendben a haját tépi a sarokban.

Tegnap elmentek egy játékboltba. Sok-sok ismerős babája kapott ajándékot, amiknek a kiválasztásában kétéves is segédkezett. Elvileg majd az átadásnál is cuki lesz. De amit ma művelt a saját huga játékaival, attól lehámlott a hajfestékem. Rágóka, csörgő, zörgő mesekönyv, minden az övé. Miközben a szoba beterítve a tényleg neki való játékokkal. Igen, van testvéri féltékenység, de azért, hogy a közös fürdetésnél hugi egy árva kis kacsát se kaphasson, mert minden a herceg úré, az azért talán mégis túlzás. Aztán készül egy fotó, hogy mutasd meg, hogy szereted a hugit, és csak úgy cuppan a puszi a másik rózsás kis arcon. Oké, tudom, színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő, nem is beszélve az apró növendékekről. Annak idején a nagyobbik fiunkra mondogattuk, hogy tiszta Darvas Iván, mert minden lehetőséget megragadott, hogy közönségét versekkel, dalocskákkal elkápráztassa. Kétéves is színészkedik, de sajnos ez sokkal inkább ripacskodás. Fáj ezt leírnom, miközben minden sejtem imádja akis szarost, de hát az ember legalább önmagával legyen őszinte.

Ma délben családi ebéd, öcsiék főznek, bátyjáék is jönnek. Kétévesnek már reggel óta nincs jó napja. Ezt sok mindenre lehetne fogni, de szerintem egész egyszerűen csak az akaratát érvényesíti minden különösebb ok nélkül. Már a reggelinél kiakasztott, ahogy kanalazgatta a Paula-pudingot, miközben ette a sonkát és mellesleg tömte a fejébe a Túró Rudit. Szülei békésen falatoztak, mert legalább eszik csendben. Én bennem meg élénken él az augusztusi emlék, hogy natúr joghurtot eszik kék áfonyával. Itt elnézően hagyják tobzódni a legfurább ételösszeállításokban, például a tegnapi sűrű zöldség-krémleveshez evett karácsonyi mézeskalács, vagy a vanília túrókrém sajtkockákkal és más hasonló még kevésbé guszta kreációk. A hibás nyilván megint én vagyok. A barátnőm fantasztikus mézest tud sütni, idén is kaptam tőle egy nagy doboznyit szépen megírókázva cukorral. Na, ez kétéves kedvence. Előbb persze lerágja a cukordíszt, aztán a többit, de tény, hogy el kell előle dugni a szép piros dobozt, mert lassan már csak ezt hajlandó enni.

Na, de ne szídjam feszt a nagyobbikat, írok pár sort az apróról. Amikor lassan 3 éve azzal a hírrel leptek meg, hogy babát várnak (még a nemét nem tudták), elsőre az futott át az agyamon, csak ne lány legyen, mert mit fogok én – fiús mama – egy kis pisissel kezdeni, mert nálam a rózsaszín tiltó listás szín, Barbieról már nem is beszélve. Aztán meglett a srác és megnyugodtam. Ezt a műfajt már ismerem. Oké, mára kiderült, hogy talán mégsem annyira. És mellesleg időközben meglett a csajszi is. Aki egy tünemény, csupa mosoly (és ha ordít, minden porcikájában a bátyját idézi) és ugyan még rózsaszín ruháknak igyekszem ellenállni, de azért már bekerült a kosaramba az egyik kedvenc darabja. Fogjuk rá, hogy az barackrózsaszín.

Ugyabár van nekünk a két kutyánk, egy kissé már demens csupa jóindulat maflaság meg egy vadóc szálkás. Előbbi megadóan tűri a megváltoztott helyzetet és nem utolsó sorban a picilány már-már túl bátor közeledéseit. Konkrétan belemarkol a selymes fülébe, húzza a szőrét, időnként kitolja a fülét vagy belekotor az orrába. De ennek a Bárány Bandinak a szeme se rebben. Tőle még kétéves is nyugodtan rodeózhatna körülötte a kismotorjával. Ezzel szemben szálkásunk roppant elnéző héthónapossal. Még amiatt sem protestált, hogy hajnalonként a fiam kihozza hozzánk a kis hercegnőt egy kis híradó nézésre vagy szundikálásra és olyankor a szent családi vacokba babaillat is költözik. Kétévest viszont kilenc nap elteltével is szigorúan szemmel tartja. Ülhet a széken, kanapén, bárki ölében (bár apagazdit inkább hanyagolja), nem bánja, de ha csak a gondolat fészket verne, hogy a szőnyegen legózzon vagy autózzon, akkor már indul a hang valahonnan a gyomra mélyéről és úgy ugatja, mintha bernáthegyi szorult volna a kis testbe. Úgyhogy emiatt a nap nagy részében zsilipelünk a lakás különböző részei között.  Meg kell mondanom, meglepően működő eljárás, pedig rosszabbat vártam. Mennek, ahova küldöm őket, jönnek, ha hívom, fekszenek, ha türelemre intem. Néha csendben arra gondolok, hogy tulajdonképpen nekik sem árt ez a kis fegyelmezési hónap, hiszen eddig akaratlanul is jobban elkényeztettük őket, mint kellett volna (van ilyen?). Mindenesetre most nincs asztal alatt kunyerálás, mindenhova felugrálás, családtagok lelkiismereti válságba sodrása, ha az illető véletlenül az ő megszokott helyükre ülne a kanapén vagy a fotelben. Most kis mellőzés van, ami talán nem is árt néha. Most úgy kapják meg, hogy igazából nem fenyítés, hanem feladat.

Új dolog, hogy kétéves nagymamát, nagypapát mond. Nyáron még csak tudta, hogy mi vagyunk, ma már szólít vagy így keresi valamelyikünket és ez igazán szívet melengető érzés. Miután odahaza a Mama és Papa a szülőket jelenti, ez talán a legjobb, ami történhetett elnevezésünk terén. Nagypapa egyébként nagy ász, hiszen minden elrontott dolgot megszerel, hoz friss tejet és hozza-viszi a kutyákat, tehát egészen biztosan nagyon bátor ember. Nagymama ezzel szemben időnként erélyeskedni próbál, amit aztán heveny palacsintasütéssel igyekszik kompenzálni.

Nagymama egyébként kivan, mint a liba. Reggeli, ebéd, vacsora, vendégek... nem is megcsinálni dráma, hanem kitalálni a MIT. Mert ebben aztán sok segítséget nem kap. Nagypapa hozza, ami kell (meg néha olyat, ami nem kell, vagy nem olyan kellett volna), de ötletelni nem hajlandó (vagy olyasmit, ami az ő kedvence, de nem biztos, hogy egyértelműen találkozik mások kívánságával. A mosógép meg a legjobb barátunk, főleg, hogy a rövid program, kis adag naponta kétszer is lefut rajta. A gyerekruhákat külön mosószerrel mossuk, a tányérjaikat külön mosogatószerrel mosogatjuk, aztán ugyanúgy használnak minden felnőttes dolgot, tehát az egésznek nem sok értelme, de ha így akarják, hát, Így csináljuk. Szerintem kicsit túl van köhögve az egész, és ezt már előre elmondtam nekik, ha netán elfeledték volna, hogy itt két kutya éli a mindennapjait, tehát nem éppen steril körülmények fogadják majd őket. Még nekem volt első hajnalban lelkisimeret furdalásom, hogy héthónapost a „kutyás ágyba” vesszük, de ma is azon aludt ebéd után két órát, úgyhogy köszöni, őt nem zavarja és az eltelt napok alatt se lett tőle semmi baja. Hiszem, hogy egy gyereknek szüksége van bizonyos mennyiségű koszra, hogy az immun rendszere is fejlődjön. És melyik az a legjobb kor, amikor ezt megpróbálhatja, ha nem az, amikor az anyatej minden másnál jobban védelmezi. Lehet, hogy csak én tulajdonítok neki túlzott varázserőt, de mivel nekem nem volt alkalmam hosszú hónapokig szoptatni egyik fiamat sem, úgyhogy ez egy valóban varázslatos élmény, hogy legalább az unokáimnak megadatik.




Nincsenek megjegyzések: