2019. márc. 9.

Még mindig a Terror ... a Megoldás

Dan Simmons valamit tudott. Valamiről tudott valamit :)  (Valami = Tuunbaq)

Sedna, a Tenger Szelleme megharagudott szellemtársaira, a Levegő és a Hold Szellemére, és ahhoz, hogy megölje őket, létrehozta a saját tupilekjét. Ez a szellemlelkű gyilkológép olyan rettenetes volt, hogy saját lélekneve lett. Ő lett a Tuunbaq. A Tuunbaq sokkal szabadabban tudott mozogni a szellemvilág és az emberi lények Föld nevű világa között, és bármilyen alakot fel tudott venni. ... De amikor kudarcot vallott feladatával, Sednát akarta elpusztítani, a teremtőjét. Az azonban a Föld felszínére száműzte és soha többé nem tudott visszatérni a szellemvilágba. Sedna már biztonságban volt tőle, de a Föld lakói nem. Az Északi-sark örök fagyába száműzte, mert ott éltek sámánok, akik meg tudtak birkózni vele. Megölni nem tudták, de megakadályozták, hogy délre menjen és az összes Valódi Embert megölje. Az ég szellemterelői tudtak kommunikálni a Tuunbq-kal és megengedték a féltékeny és gonosz teremtménynek, hogy megfossza őket az emberekkel való kommunikálás képességétől (ugye emlékeztek még Némaságra, a a nyelv nélküli inuit lányra?).
Tudták, ha a sápadt emberek betörnek a világukba, lelkük megmérgezi Tuunbaqor és az elpusztul. Pusztulása után fehér birodalma elkezd felmelegedni és felolvadni. (nesze neked globális felmelegedés, néhány züllött lelkű angol tengerész lelke legyőzi a szörnyet és elhozza az Idők Végezetét)

A könyv elején Crozier kapitány visszaemlékezésében olvashatunk róla, hogy a nagyanyja titokban pápista templomi szertartásokra cipelte a fogékony gyereket, hogy erősítse 3. szemének erejét. A könyv végére érve választ kaphatunk erre a bizonyos 3. szemre, és egyúttal arra is, hogy miért éppen a kapitány az, aki a két hajó legénységéből egyedüliként életben maradhat. A kapitánynak rendre álmai, látomásai vannak. Amikor a legénység egyes tagjai megpróbálják megölni, Némaság rátalál és elrejti. Megmenti az életét, s bár nem értik egymást, mégis idővel nagyon erős lelki kapocs épül ki közöttük. Amikor a lány szeretkezésre bírja, lelkeik beszélni tudnak egymással. Némaság eléri, hogy Crozier feláldozza Valaminek a nyelvét, cserébe a biztonságért. Ezzel a tettel egyszerre válik a szörnyeteg egyik őrzőjévé, másrészt az eszkimó közösség tagjává, a neve Taliriktug lesz. Gyermekeik születnek. Hírt kapnak egy nagy hajóról, amely a jégbe fagyva különös szellemhajóként él a helyiek mondái között. Amikor felkerekednek és rátalálnak, kiderül, hogy a Terror az, Crozier hajója. Felgyújtja a hajót és ezzel maga is inuittá válik. (aztán elszánkóznak a naplementébe, Vége!)

Na, miután így lelőttem minden poént, továbbra sem értem, hogyan születhetett meg bárki fejében a gondolat, hogy ebből a 961 oldalas regényből sorozatot kéne csinálni. Ugyanis (oké, bevallom, feladtam a sorozat nézését a brutalitása miatt) olyan mennyiségben tartalmaz a regény ejtegetést a teremtés mítikus történetéről, ami nélkül aligha válik érthetővé a végére a gonosz jelenléte, és érdekes kivételezése áldozatai között, viszont fogalmam sincs, hogyan lehet mindezt a képernyőn megjeleníteni.

Viszont tanultam egy új szót: csillagkaka... nem találnátok ki, mit jelent. Naná, a hullócsillagot :)

Nincsenek megjegyzések: