2019. márc. 21.

Korán reggel

Nem állítom magamról, hogy a közösségi médiában nagyon toppon lennék, nekem tökéletesen elég a blogok világa meg a Face. De azért hall az ember ezt-azt, amiben ha nem is akar részt venni, azért szinte már-már kénytelen legalább a fogalommal tisztában lenni. Ilyen az influenszer-jelenség is. Nem tagadom, utána kellett keresnem, mit is rejt a nekem elsőre takonykórral hasonlatos kifejezés.

Ki is az influenszer?
A hagyományos definíció szerint olyan ember, aki valamilyen hatással, befolyással van másokra. Ez kis hazánkban annyit jelent, hogy bárki, akinek van legalább ilyen-olyan módon összeszedett legalább ötezer követője, az kikiáltja magát annak. Ez nem igazán szerény dolog, de hát a magyar nem is erről híres.

Mindez pedig arról jutott eszembe, hogy ma reggel belefutottam egy hírbe (nekem sincs jobb dolgom, mint korán reggel már a netet böngészni?), miszerint Liptai Claudia 12 éves kislánya önálló influenszer-karrierépítésbe kezd.
Normáááális, Margit? 12 évesen valóban ez egy támogatandó kezdeményezés? Ahogy a kislány fogalmaz: "Én találtam ki, hogy komolyabban szeretnék szerepelni az Instagramon. Aki számít, ott van, és sok példaképet is meg lehet találni."
Mire a büszke mama: "Abban a pillanatban, amikor elkezd szerepelni az Instagramon, hirtelen lesznek olyanok, akik szeretni fogják, de olyanok is, akik megutálják, jóllehet nem is ismerik. Itt csak a produktum számít, valamit le kell tenni az asztalra, ne mondhassa senki, hogy ő G.K. felkapaszkodott lánya, vagy L.C. elkényeztetett gyöngyszeme."

Nevezzetek vaskalaposnak, de szerintem egy 12 évesnek még nem kellene így építkeznie. Amikor a szülők azért sírnak, mert a középiskolák (sokszor már az általános iskolák is) olyan felvételi rendszer elé állítják a gyerekeket, amire érzelmileg, pszichésen még nem érettek, akkor tényleg a közösségi média színterére kell engedni "önállósodni"? Hogy Claudia szavaira reagálják: nem ismerem a lányát és ettől a tervétől nem fogom sem megszeretni, sem utálni, számomra közömbös. Ami viszont nem közömbös, az a tendencia, miszerint a 21. század gyermekeinek lassan nem is lesz gyermekkoruk. Bár, ez így nem is igaz. Mert felnőttként is gyerekesen viselkednek majd. Éppen azért, mert nem volt gyerekkoruk, amit elhagyva, éretten léphetnének tovább.


https://24.hu/elet-stilus/2019/03/21/liptai-claudia-gesztesi-panka-instagram-influenszer-aerobik-modell-karrier-story/


2 megjegyzés:

Lazac írta...

Elbacott világban élünk kérlek...ez már egy jó ideje így van és csak romlani fog.

Golden írta...

Hát, ezzel csak egyetérteni tudok ... sajnos :(