2011. aug. 4.

Utazzunk...

Az ilyesmi általában Alessiával kezdődik. Mert kell neki mindig érdekes lapokat forgatnia vagy éppen a neten böngésznie. Aztán még jól el is mondja, hogy mit talált. Az ember lánya meg beleszerelmesedik a Nádasdyak kastélyába cirka fél pillanat alatt. Lehet, hogy annyi sem volt.
De hát nézzetek a képekre! Csoda?

Tehát Nádasdladány... És a Nádasdy kastély...

A kastélyt és a hozzá tartozó 24 hektárnyi területű csodálatos parkot még a 18. században építtette a Nádasdy család.

A Nádasdy család ősei már a 14. században birtokolták a környéket. A kastély főbejárati homlokzatán a Nádasdy család festett címere található. A legenda szerint IV. Béla magyar király a tatár elől menekülve a nádasban bújt el. Tartózkodási helyét csak a Nádasdy-ak ismerték, akik vadrécével etették. Állítólag innen a címerben a vadkacsa.A családi legendárium szerint a Nádasdy-ak Angliából származnak, talán ezzel is magyarázható, hogy a kastélyt angol-gót stílusban építtették. Az épülethez még tornyot és egy kétszintes szárnyrészt is hozzáépítettek.

Az épület berendezése akkoriban modernnek számított volt vízvezeték, gázvilágítás, telefon hálózat, padlófűtés és ami legérdekesebb a föld alatt síneken keresztül hozták az ételt a távoli konyhából.

A kastély mögötti park a kor divatja szerint megépített tájképi kert volt. A kert közepén kis tóval, a közepére épített fahídon át megközelíthető kis szigettel, mesterséges vízeséssel. Az építés óta eltelt idő sok megpróbáltatásának kitett park növényzetéből azóta sok elpusztult, de a kertben lévő nyári szalon, üvegház, játszóház is, és a tó is kiszáradt, ami a köréje telepített nedvességkedvelő növényzet pusztulását vonta maga után. A sok viszontagságot átvészelt megmaradt növényzet – mely között több száz éves famatuzsálemek is találhatók – azonban máig csodálatos látványt és élményt nyújt. (a Wikipédia alapján)

Most ugyan szakad az eső, de ezt a nagyon közeli jövőben közelről is meg KELL vizsgálnom. Hiába na, ilyen ha az ember szerelmes :)

7 megjegyzés:

Rege Ata írta...

Mi egyszer megnéztük a következő sorrendben a megye három helyét:
Alcsút - nádori család kastélya, arborétum (kastélynak maradványa, arborétumnak kb. maradványával)
Lovasberény - Cziráky-kastély (puszta falazásig (lógó vezetékcső-maradványokig, stb.) leamortizál(ód)va - II. világháború utáni évtizedek és (állítólag) műemlékvédelmi "hozzájárulás" következtében)
Nádasdladány - Nádasdy-kastély (felújított kastély felújított környezettel, programokkal)
Üf

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Jakérlek, 8-as út és környéke... :P :) :)
Viszont Ata rendesen turbózza az ötletet.... :) :)

Golden írta...

És akkor Hajmáskér most szóba sem került :)

Unknown írta...

Hát az mondjuk egy 15 perces történet.... :) :)

Lazac írta...

Nagyon szépséges...kinevezhetnénk Alessiát utazás szervezőnek. :):):)

Unknown írta...

Ja... az még nem vótam.... :P :)