2015. máj. 31.

Gyereknap...

Hivatalosan:
A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered,1920. április 23-án tartották az elsőt. Musztafa Kemál Atatürk ugyanis a Nagy Török Nemzetgyűlés megalakulásának napját nyilvánította a jövő generációjának a napjává, azaz gyermeknappá.
Különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

Személyesen:
Mi talán soha nem ünnepeltük különösebben. Nem mentünk játszóházba (talán nem is volt még akkor), nem azt a napot választottuk az állatkertre sem, és nem pont aznap kaptak ajándékot. Olyan vasárnap volt, mint a többi, amikor együtt volt a család apraja és nagyja. Szóval, akár felfoghatjuk úgy is, hogy a srácoknak minden nap ünnepnap volt ;)  Na persze meg úgy is, hogy végtelenül elhanyagoltuk őket :P
Ma már felnőttek, és ha egyszer megajándékoznak  minket unokákkal, majd legalább nagymamaként igyekszem fejben tartani, hogy ilyen nap is van a naptárban ;)





Nincsenek megjegyzések: