2024. jún. 12.

Kutyás ... kicsit másról...

 Tegnap belefutottam egy - amúgy elég bugyuta - sorozat olyan részébe, ahol sorra betegedtek meg kutyák (ez már önmagában odaültetett a képernyő elé, kutyaaa... ). Nem nyújtom hosszúra, de a lényege végül az volt, hogy egy kutyaiskolában jelent meg a fertőzés, ahol a tulajdonos még extra szolgáltatásként háztól házig szállította a házi kedvenceket és hát senkinek eszébe sem jutott, hogy a furgon belsejét, a szállításra használt boxokat rendszeresen fertőtlenítse, így terjedhetett el a kór. 

Erről aztán természetesen eszembe jutott, hogy jártunk mi is kutyaiskolába, mostanában egy kutyanapközi rendszeres vendégei vagyunk (jah, vendég... elég sokba kerül ez a vendégség), és az azért alapelvárás volt minden alkalommal, hogy a kutya egészségét, oltásait bizonyítandó, bemutassuk az egészségügyi kiskönyvét. Továbbá, ha bármi rendelleneset észlelünk odahaza, akkor nem visszük közösségbe, amíg meg nem gyógyul. Ez sokaknak oly magától értetődő, hogy kár is szót fecsérelni rá, de az a tapasztalatom a parkbeli futtató kapcsán, hogy egyeseknek viszont nem az. Sokszor gondoltam már rá, hogy egy ilyen iskolának, napközinek micsoda felelősséget kell vállalnia, hiszen senki nem szeretne úgy menni a kutyájáért, hogy utána kőkemény kórházi számlákba fusson bele, akár betegség, akár sérülés kapcsán. Az elveszésről most szó se essen, bár hallottam már ilyen rémtörténeteket is. 

Igazából csak abban bízhatok, hogy aki ennyi pénzt képes és tud áldozni a kutyája "biztonságos" elhelyezésére, amikor neki éppen nincs lehetősége ezt megoldani, az talán tényleg odafigyel a kedvencre és nem kockáztatja mások egészségét sem. Bár, (és itt bocs a gyerekes analógiáért, ami sokaknál kiveri a biztosítékot, pedig szerintem teljesen magától értetődő) az óvodában sem példa nélküli, hogy beteg gyereket visznek be a szülők, mert nem tudják/akarják megoldani, hogy valaki otthon maradjon vele. Miért lennének a kutyás gazdik különbek? Talán egyetlen visszatartó erő van, hogy míg a gyerekeket a TB "ingyen" ellátja, a kutyákra kötött biztosítás is csak szűkös keretek között támogat. Az is igaz, ha egy felelőtlen gazdi kerül a társaságba, akkor nem marad más, mint a remény, hogy időben és kellőképpen ellátják a kedvencünket, kerül, amibe kerül. 

Na, pacsi... ne nézzetek Tv-t, mert csak beindul a fantáziátok! 😎😕😭



Nincsenek megjegyzések: