2018. dec. 12.

Gyerekműsorok

Azt mondja a Jakupcsek Gabriella (akinek ma van a névnapja, úgyhogy gratula innen is), hogy egy felmérés szerint a gyerekfilmekben kétszer annyi az erőszak, mint a felnőtt filmekben. Mi lesz ebből?
Mi lesz? Semmi! Ha lesz valami, az nem ennek lesz a következménye.
Azt mondja a Farkasházy Réka, hogy amikor a Tv-maci volt az egyetlen gyerekműsor ... Kicsi leánykám, hiszen ha idejekorán ágynak dönt - nem a nátha - egy jóképű fiú, akkor akár a lányom is lehetne (77-es születésű) - szóval, Réka... én nem ma voltam gyerek, de akkoriban rengeteg gyerekműsor volt! Csak párat említenék: Levente Péter műsora (óvodásoknak, kisiskolásoknak), Benedek tanár úr műsora (aminek hatására azonnal régész akartam lenni, kár, hogy az általános iskolai tanárunk kiölte belőlem ezt a vágyat), Öveges professzor műsora (aki közel tudta hozni a fizikát ahhoz is, aki egyébként be volt oltva ellene) ... Majd ötven év távlatából ezek jutottak hirtelen eszembe. Böbe baba, Mazsola, Nu pagagyi!, Varázsceruza, Lolek és Bolek, Moha és Páfrány ... gyerekfilmek, amiken aztán még a gyerekeim is felnőttek: A palacsintás király. Ez  például 73-as film, de még 13 évesen is ott ültem előtte.

És vissza térve Jakupcsekre meg a felmérésre ... nem attól lesznek agresszívek a gyerekek, ha töméntelen Tom és Jerryt néznek, vagy Hófehérkét, akit megmérgez a szép piros almával a gonosz banya. Hanem ha csak odaültetik csóró kölyköt és nincs mellette senki, aki megbeszélje vele az "élményt", aki lefogja a gyerek kezét, amikor a műanyag karddal csépeli a tesóját, és elmagyarázza neki, hogy a filmben az nem igazi vívás és ez most az öcsinek fáj.
A gyerek az agresszivitást csak akkor veszi át a filmekből, ha nyakló nélkül nézheti. Szerintem a közvetlen közeg, amelyben él, sokkal inkább befolyásolja őt, amikor nem képes a meglóduló kezét visszafogni. Vagy azért, mert senki nem mondta el neki, hogy ez nem helyes. Vagy mert azt látja, hogy ez otthon egy mindennapi epizód, amiben a környezete nem lát semmi kivetni valót.

Na, hirtelen ennyi jutott eszembe a műsort beharangozó néhány mondat alapján. Ha lesz türelmem a komplett műsort megnézni, akkor még kiegészítem a mondandómat a további reagálásokkal. Vagy netán megkövetem a műsor szereplőit, ha a teljes műsoridőben ők is eljutnak valami hasonló felismerésig :D

(A kép illusztráció)

2 megjegyzés:

Lazac írta...

Arra emlékszem, hogy konkrétan féltem a moziba, amikor gyerekként a Hófehérkét néztük.:) Szóval akkoriban is volt horror. :):) És mégis itt vagyunk...mostanában mindent túllihegnek és mindenkinek van véleménye, amit sajnos közzé is tesz :D Ha valamivel, hát ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy hoppá, akkor erre figyelni kell....lehet amúgy simán feldolgozná az a gyermek az esetleges traumát, ami a gyerekműsorból árad felé. Pl. amikor az az édes kis Jerry elkalapálja a nagy Tomot. A való életben nem imádjuk az egereket, de a rajzfilm az más :)

Golden írta...

Nos, a Walt Disney filmektől sokszor egy felnőtt is összecsinálná magát. Olyan hanghatások és rajzok vannak bennük, hogy néhány klasszikus horror elbújhat mellettük, ez tény. De ott vannak a Grimm mesék, amiken szerintem a korosztályunk felnőtt. Egy mese nincs köztük, amibe valamilyen mondvacsinált okkal bele ne lehetne kötni. De elég a Magyar népmesék című rajzfilmsorozatra gondolni. Amikor a leány fellebbenti a szoknyáját és egyik mellén a Hol, a másikon a Nap, a csúnyáján meg a már nem is tudom mi volt... lehet magyarázni annak a négy évesnek, hogy izé, akkor ez most hogy is ... vagy az egyszemű, kétszemű és háromszemű lányok ...

https://www.youtube.com/watch?v=q9odEuDNiTs