2016. nov. 24.

Dühöngős...

Dühöngős a cím, de igazából csak mélységesen elkeseredett. A mai nap tökéletes lenyomata annak milyen országban élünk.
Tegnap délután DJ gyerekem telefont kap, miközben vidéken van egy temetésen, amelyben egy fiatalka leányzó érdeklődik, igényel-e állami támogatást a pénztárgéphez, mert ő egy felmérést végez etc.
DJ-gyerek szeme fennakad, pénztárgép??? Már a kivitelezés is vet fel kérdőjeleket, meg egyáltalán... a fodrász, aki évek óta ül a boltjában, nem kötelezett rá, ő meg cigányélete közepette igen? Anya, aki főállásban úgyis a családtagok ügyes-bajos dolgai után szaladgál, megígéri, hogy ennek is utána kérdez.
Első állomás: NAV.
Hiába van meghatalmazásom, ha nincs rajta tényszerűen, hogy mire kaptam, akkor ő sajnos még annyit sem néz meg nekem, hogy milyen száma van a gyereknek, de majd megtalálom otthon az iratai között.Kösz!Mégis, hogy lehet röviden velősen megfogalmazni azt, hogy mi a túrót akartok ti egy pénztárgéppel?  Mindenesetre, ha netán ilyen száma lenne ... és itt hosszas keresgélés után kinyomtat egy fél oldalnyi Jogtár mellékletet, akkor bizony kell a gép. De mondom, itt az áll, hogy diszkó működtetőkre vonatkozik, ő meg eseti alkalmazott, csak zenél. Akkor másik TEÁOR-szám kell. Milyen? Azt majd a KSH-nál megmondják, mert ebben a kérdésben ők az atyaúristenek, a NAV azt fogadja el, amit ők mondanak. Azt a számot pedig majd jelentsem be náluk elektronikus úton a 16T101E nyomtatványon. Értettem. Futok. Szerencsém van, hogy van egyáltalán ügyfélfogadás.
Második állomás: KSH
Hát, ők nem keresnek nekem számot. De ne is kérjek írásos állásfoglalást, mert akkor megint ugyanazt a rosszat fogják kiküldeni. (Miért???) De létezik az önbesorolás. Ha találtam egy számot, ami szerintem jó, akkor azt jelentsem be a NAV-nak. Kösz.
Harmadik állomás:
telefon gyereknek, milyen száma van, persze az, ami szaros, tehát anya majd azzal tölti a délutánt, hogy keresgél helyette mást.
Negyedik állomás már otthon:
Megnyitom a KSH oldalát és alig egy fél órás kutakodás után találok egy számot, aminek jónak kell lennie!  Hogy ez annak idején miért nem szúrt szemet annak, aki a számot adta, nem tudom. Mint ahogy azt sem, hogy kell-e bármilyen végzettséget igazolni, ha ezt választom. Mindegy, ez kell nekem! Letöltöm a kért nyomtatványt. Ebből az alkalomból a frissített program átvariálja az egész gépemet. Kösz! De fasza gyerek vagyok, sikerült, meg is tudom nyitni. Kezdeném kitölteni ... Hiba! Nem az Ányk programon keresztül kell beküldeni, hanem az Okmányirodánál. Mi van? Telefon az okmányirodának. Ó, már régen nem úgy kell beküldeni. Erre van a Webes Ügysegéd! Hogy mi a tököm? Van olyan kedves, hogy elmondja, hol találom, és lőn, működik, beírom az új számot és átíródik a régi, sőt állítólag a NAV-ot is értesítik róla.
Most már csak az alábbi kérdéseim lennének?
-Honnan a búbánatból szopja a halandó az ilyen változásokat, ha nem értesítik róla?
-Ha már ott vagyok, és ülök egy órát a soromra várva, ahova majd végül az a qva nyomtatvány kerül, miért nem tölthettem ki ott?
-És miért atyaúristen a Ksh, ha az önbesorolás intézménye létezik? Azt már nem is mondom, hogy a KSHnak csak pont ennél a felületnél nincs kereső funkciója, ezért végig kell görgessem a gyökér- és dinnyetermesztéstől a gombkötés és paszományterméken keresztül a füstölés, valamint kártevő figyelő szolgálatig (és tovább) az összes agyatlanságot, mert még egy tartalomjegyzék sincs az elején, hogy eleve hol kezdjek keresgélni.
-Ja... és miért nem értesít a Nav, ha pénztárgépre kötelez cirka egy hónap múlva? Ha nincs az a lelkes kislány a felmérésével, sosem derül ki a dolog, csak amikor a büntető határozat megérkezik kb. 200 ezer forintos csekkel mellékelve.
Csak egy napom ment rá, végül is, ráérek. De mit csinál az, aki nem?

2 megjegyzés:

Lazac írta...

Az kérlek többet szopik, mert még ez mellett a melóhelyén is ott kell(ene) lennie. És milyen csodás világban élünk, hogy az összes műintézményben pont akkor van ügyfélfogadás, amikor nekem munkaidőm van. Most vagy szabit veszek ki aznapra, vagy szépen nézek, hogy engedjenek el pár órára...az előbbi szokott lenni.
A jó múltkoriban TESZOR számokat kerestem az említett intézmény oldalán, 2 álló napig, amit a megfelelő VTSZ ill SZJ mellé rendelve kellett a számlán feltüntetni ezeket. És mivel ilyen fordítókulcs még egyelőre nem létezik, először a BTO számokat kerestem meg a VTSZ-hez aztán ezeket fordítottam át a TESZOR-ra. Remélem érthető voltam :D:D:D

Golden írta...

P.S: Most, hogy túl vagyunk az egészen, ma reggel érkezett egy levél a NAV-tól, amelyben figyelmeztetik, hogy a TEÁOR-száma pénztárgépköteles lesz január 1-től. Hááát, az elektronikus világban sem mennek gyorsan a dolgok. Az csak a hab tortán, hogy a levél alján apró betűkkel kis kiegészítés olvasható: ha nem végez pénztárgép-köteles tevékenységet, tekintse a levelet tárgytalannak. Ahha, de előbb a ritka futást hozzák az olvasóra. Náluk van minden adat, még a cipőméretünk is, akkor miért olyan nagy probléma személyre szabott üzeneteket küldözgetni??? Ne adj isten, naprakészen?