2024. okt. 2.

Akik visszaadják a hitem...

 Van egy EMBER, így csupa nagybetűvel, akit van szerencsém ismerni. Pedig, amikor megismerkedtünk a parkban, kutyázás közben, kicsit ódzkodtam tőle, mert nagyhangú, káromkodós, kopasz, nagydarab férfi volt két pitbullal. Aztán megtudtam, hogy a pitek mentettek, az egyiket fialtatták folyamatosan, a másik konkrétan harci kutya volt. És Laci mellett úgy hagyta maga mögött a múltját szerencsétlen állat, hogy kutyaközösségbe lehetett hozni. Rengeteg munkája volt benne, az öreg Polly pedig a Lacival megismert jólétet azzal hálálta meg, hogy 15 évet élt még megmentőjével a korábbi 3 után. Nem tudom, pitéknél mennyi az átlag, de ezzel alighanem csúcsokat döntögetett. Laci pedig megtett érte mindent, ami csak elképzelhető, néha talán még többet is. 

A fickó "mellesleg" mozgáskorrekciós terapeuta, akik pedig nála jártak, konkrétan imába foglalják a nevét, bár elsőre sokukat elriasztott a személye. Ne egy mezei csontkovácsot képzeljetek el, hanem egy képzett és folyamatosan továbbképző valakit, aki az első alkalommal megmondja, ha adott esetben nem tartja megfelelőnek az általa nyújtható terápiát, nem finomkodik, nem lilaködöz, hanem őszinte, sokszor talán fájdalmasan, de kikerülhetetlenül. Mert csak így van értelme. Ha pedig belevág, akkor mindent megtesz a javulásért. 

Mindemellett megátalkodott állatvédő, madár- helyesebben szólva papagájmentő. Szaktekintély, aki ismeri a gyógymódokat, a speciális tápokat, kencéket. Vagyonokat áldozott arra, hogy tágas röpdéket építsen a madaraknak a felépülés idejére és akár később is. És a kutyák... keverékek, feketék, bántalmazottak, mindig olyanok, akik senkinek nem kellenek, esélytelenek, akik műtétre várnak, akikkel sok dolga lesz a megmentőjének. Négyen, öten, hatan akár. Vidékre költözött, hogy helyük legyen, hogy a határt járhassák reggeli sétaként, hogy visszatérjenek az életbe, megismerjék a meleg otthont, a tele hasat, a simogatást és ne a verést. Mint most éppen ő... EMBERnek kell lenni ahhoz, hogy ennyire tisztelje valaki az életet. Bárkiét. A fekete kutyák világnapján az ő számára is esély adatott. Talán lesz még pár szép közös évük. 



Nincsenek megjegyzések: